Božinović komentarisao snimak nasilja nad migrantima na granici sa BiH

0
Radiosarajevo.ba
Božinović komentarisao snimak nasilja nad migrantima na granici sa BiH

Potpredsjednik hrvatske Vlade i ministar unutrašnjih poslova ove zemlje Davor Božinović izjavio je u ponedjeljak, komentarišući snimak nasilja nad migrantima, kako nema novih informacija tom slučaju te da je nužno pričekati rezultate analize.

"Pričekat ćemo što će pokazati rezultati izvida i istraživanja. Na onome što je u petak priopćio ravnatelj policije bazirat će se sve ono što će se kasnije u za to predviđenim postupcima rješavati'', kazao je Božinović novinarima u Državnoj vatrogasnoj školi.

Upitan o odgovornosti zapovjednog sistema, Božinović je naglasio kako je naređenje da se štiti državna granica u skladu sa zakonom.

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

Zanimljiva anketa na Redditu: 'Postoje li etnički Srbi u Bosni i Hercegovini koji je zaista vole?'

"Ne može biti zapovijed koja nije u skladu sa zakonom. Čim dobijem izvješće od Ravnateljstva policije, uputit ću ga premijeru, iako smo mi već o svemu razgovarati'', kazao je.

Božinović je utvrdio da policijski službenici, pogotovo oni angažovani na granici, obavljaju jedan od najtežih poslova.

"I na današnji dan, kada pada kiša, oni su na granici i sprečavaju protupropisne ulaske na područje Hrvatske i EU-a u skladu sa zakonom'', rekao je dodajući kako je bilo slučajeva da je policija sama otkrivala prekoračenja ovlasti ili ponašanje protiv propisa.

Ministar je precizirao da se protiv osam policijskih službenika od ranije vode disciplinski postupci, a 22 slučaja su dokumentirana i predana Državnom tužilaštvu (DORH).

"Kad netko pojedinačno napravi propust ili prekoračenje ovlasti bilo gdje, postoje službe unutar Ravnateljstva policije i unutarnja kontrola koja provodi izvide i donosi rješenja o sankcijama'', kazao je.

Komentarišući anonimno pismo policajca, koji je prije dvije godine utvrdio da postoji naređenje o nasilnom odvraćanju, Božinović je ponovio da se uvijek istraži sve što se prijavi. DORH je u spomenuta 22 slučaja odbacilo 13 slučaja zbog nedostatka dokaza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije