Nasilje / Hrvatska suspendovala trojicu policajaca koja su tukla migrante

08. 10. 2021. u 18:45:00 Fena

Shares: 0

Direktor policije Hrvatske Nikola Milina u petak je informisao javnost da su trojica policajaca koji su učestvovala u snimljenom nasilju nad migrantima na granici s Bosnom i Hercegovinom udaljeni s dužnosti te protiv njih slijedi disciplinski postupak.

Milina je kazao da je radna grupa, formirana nakon što je u medijima objavljena snimka na kojoj maskirane osoba s dijelovima policijske opreme tuku migrante, otkrila da se radi o službenicima interventne policije.

Njihovo ponašanje ocijenio je kao težu povreda službene dužnosti koja ozbiljno šteti ugledu policije. Za sada je utvrđeno da je riječ o trojici policajaca koji su "postupali" u radno vrijeme, a tek treba utvrditi zašto nisu nosili propisane uniforme, kazao je Milina.

"Naše je da ovo rasvijetlimo do kraja. Ne želimo da bilo koji pojedinačni slučaj utječu na pohvale koje hrvatska policija dobiva u zaštite vanjske granice EU, ali i drugim poslovima", kazao je.

Ponovio je i da nema naredbi o nasilju te da kao glavni direktor lično najmanje tri puta sedmično načelnike policijskih uprava upozorava da nije dopuštena nikakva nezakonita uporaba sile, posebno prema ranjivim kategorijama, među kojima su i migranti.

Da su migrante tukli policajci ranije je potvrdio i hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović, nakon sastanka ministara unutrašnjih poslova država članica EU-a, javila je Hina.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (3)