Policija pregledava snimak na kojem hrvatski policajci na granici sa BiH tuku migrante

12
Radiosarajevo.ba
Policija pregledava snimak na kojem hrvatski policajci na granici sa BiH tuku migrante
Printscreen / Riječ je o dojmljivom materijalu

Načelnik uprave za granicu Hrvatske Zoran Ničeno potvrdio je da je Policija oformila radnu grupu koja će "otići na teren" nakon objave snimki na kojoj maskirane osobe udaraju migrante i iz Hrvatske ih tjeraju u Bosnu i Hercegovinu.

RTL Potraga ranije je objavila snimak na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Navode da je riječ o snimkama iz juna napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Der Spiegela.

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Potpisan sporazum između BiH i Srbije: Jedinstven uređaj za plaćanje autoputeva u obje zemlje

Ničeno je, gostujući u emisiji RTL Direkt, kazao da su danas prvi put vidjeli dio tog snimka, a cijeli prilog tek na televiziji u "redovnom terminu".

"Vidjeli smo da je riječ o dojmljivom materijalu i glavni ravnatelj policije je odlučio formirati radnu skupinu koja će sutra otići na taj pretpostavljeni teren. S obzirom da je riječ o tvrdnjama novinara danas smo pozvali i načelnika policijske postaje Cetingrad i nismo uspjeli utvrditi poziciju događaja", kazao je Ničeno.

Rekao je da udarci ili premlaćivanje nisu dio uobičajenog postupka niti postoji ikava zapovijed ili naredba da bi se migranti protjerivali i tukli. 

"Da bi se utvrdile sve činjenice treba sve provjeriti", kazao je policijski načelnik.

Snimke i priča o nasilju nad migrantima u srijedu su objavljeni u više zemalja, a donose svjedočanstva migranata, medicinskog osoblja, istraživača, analitičara.

Istraživački novinari Klaas van Dijken i Lamia Šabić kamerom su zabilježili nasilje nedaleko mjesta Šturlić na bosanskohercegovačkoj strani. 

"Oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu", ispričao je van Dijken.

Objavljen je i snimak dronom na kojoj se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Kompletan snimak i prilog možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije