Andrej Plenković o snimci s migrantima: Imamo dužnost štititi svoje granice

10
Radiosarajevo.ba
Andrej Plenković o snimci s migrantima: Imamo dužnost štititi svoje granice
Foto: Radiosarajevo.ba / Andrej Plenković o snimci s migrantim

Sjednica Vlade Republike Hrvatske održava se u Nacionalnoj i sveučilišnoj biblioteci.

Uz informacije o aktualnom stanju vezanom za koronavirus te zemljotres kod Splita na granici Hrvatske i BiH, na dnevnom redu sjednice se govorilo i na događaje s granice BiH i Hrvatske, nakon snimka na kojem se vidi kako hrvatski policajci udaraju migrante.

"Nazvao sam ministra Davora Božinovića da se poduzmu sve mjere i napravi opširno ispitivanje kako bismo mogli donositi odluke, jer Hrvatska kao uređena država poštuje sve zakone", kazao je predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković i nastavio:

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Zabrinjavajuće: U Brčko distriktu BiH prijavljeno 28 slučajeva obolijevanja od morbila

Imamo dužnost štititi svoje granice i sprječavati nezakonite migracije i pritom cijenimo ulogu hrvatske policije koja štiti svoje granice, u kontekstu nekoliko zadnjih godina gdje smo postali destinacija migracijskih kretanja, nerijetko orkestriranih nezakonitih migracija koje kao što znamo, vode i organiziraju krijumčari i od toga imaju korist na nesreći brojnih ljudi koji su iz različitih razloga napustili svoje domove", naglasio je premijer Plenković.

Govorio je i o potrebi reforme izbornog zakona u Bosni i Hercegovini "koji bi osigurao ravnopravnost Hrvata u svim tijelima BiH, posebno u Predsjedništvu BiH".

"Govorim kao prijatelj, susjed, netko tko želi da BiH dobro funkcionira i napreduje prema Europi na dobrobit svih konstitutivnih naroda i svih ostalih naroda koji tamo žive", dodao je Plenković.

Podsjetimo, RTL Potraga ranije je objavila snimak na kojima muškarci s fantomkama na glavi tjeraju migrante iz Hrvatske preko rukavca rijeke Korane, udarajući ih palicama kakve imaju pripadnici interventne policije, a neki nose i podjakne nalik na dio uniforme te jedinice.

Navode da je riječ o snimkama iz juna napravljenima za vrijeme osmomjesečnog novinarskog istraživanja u kojem je RTL-ova ekipa sudjelovala s kolegama iz istraživačke novinarske mreže Lighthouse Reports iz Nizozemske, švicarskog SRF Rundschaua, njemačkog ARD Studia Beč, ARD Monitora, francuskog Liberationa, nizozemskog Pointera, Novosti i Der Spiegela.

"Oko 20 metara od nas, kroz grmlje smo ugledali četiri osobe s maskama kako udarajući tjeraju ljude u rijeku dubine do prsa. Silom u Koranu i nazad u Bosnu", ispričao je van Dijken.

Objavljen je i snimak dronom na kojoj se vide osobe dovedene kombijem do granice i poslane u BiH.

Kompletan snimak i prilog možete vidjeti na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije