Lijepa priča iz Kantona Sarajevo: Djeca migranata krenula u dvije osnovne škole

Radiosarajevo.ba
Lijepa priča iz Kantona Sarajevo: Djeca migranata krenula u dvije osnovne škole
Foto: A. K. / Lijepa priča iz Kantona Sarajevo: Djeca migranata krenula u dvije osnovne škole

Djeca migranata i izbjeglica danas su počela pohađati pripremnu nastavu u 'Prvoj osnovnoj školi' Ilidža i Osnovnoj školi '9. maj' u Pazariću.

Nakon završetka pripremne nastave, u skladu sa procjenom školskih službi, ova djeca će biti uključena u razrednu ili predmetnu nastavu.

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo poduzelo je niz aktivnosti kako bi djeca/učenici migranti pohađali osnovne škole Kantona Sarajevo.

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Iz OSCE-a poručili: 'Osuđujemo odluke NSRS o izbornom zakonu'

Također je osiguralo uvjete da sva djece koja borave na području Kantona Sarajevo imaju mogućnost i pristup obrazovanju, uvažavajući najbolji interes svakog djeteta, saopćila je Press služba Kantona Sarajevo

"Sva djeca imaju jednaka prava i među njima nema i ne smije biti diskriminacije", istakla je, ovim povodom, ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović, te u okviru svoje posjete, organizirane ovim povodom, ovu, ali i svu ostalu djecu najsrdačnije pozdravila i poželjela im dobrodošlicu u škole Kantona Sarajevo.

Dodala je i kako uključivanje djece izbjeglica i migranata u obrazovni sistem u Bosni i Hercegovini doprinosi prevazilaženju trauma i osigurava poštivanje njihovih osnovnih prava.

Aktivnosti uključivanja djece migranata u obrazovni sistem Kantona Sarajevo realiziraju se uz podršku UNICEF-a i World Vision-a.

Prevoz od izbjegličkog kampa do škole i užine ovim učenicima za vrijeme nastave osigurat će Internacionalna organizacija za migracije.

Važno je istaći da je pri realizaciji navedenih aktivnosti ovo kantonalno resorno ministarstvo imalo podršku Službe za poslove sa strancima Ministarstva sigurnosti Bosne i Hercegovine.

A na zahtjev Ministarstva za odgoj i obrazovanje dvije pomenute škole su formirale stručne timove podrške za uključivanje djece migranata u obrazovni sistem, zbog činjenice da je prioritet u radu sa djecom migranata i izbjeglica pružanje psihosocijalne podrške, učenje jezika, likovne, muzičke i tjelesne aktivnosti, kako bi se ovoj djeci/učenicima omogućio kvalitetan proces uključivanja i socijalizacije.

Podsjećamo da su ministrica Hota-Muminović i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Kantona Sarajevo Ivana Prvulović u julu 2021. godine posjetile prihvatni kamp 'Ušivak', te tom prilikom najavile poduzimanje konkretnih koraka za uključivanje djece koja borave u kampu u procese formalnog obrazovanja Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije