Sakupite plastične boce i učestvujte na utrci "Trčim, uživam, recikliram"

0
Radiosarajevo.ba
Sakupite plastične boce i učestvujte na utrci "Trčim, uživam, recikliram"
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Održana još jedna trka 'Trčim - Uživam - recikliram'

Udruženje Dečki u plavom najavljuje četvrto izdanje utrke 'Trčim - uživam – recikliram powered by SCHÜCO' koja se organizira povodom Dana planeta Zemlje.

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine. Prikupljena ambalaža se preuzima i reciklira u saradnji sa operaterom za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom na području Federacije BiH, kompanijom Eko život iz Tuzle.

Ova sportsko-ekološka manifestacija je jedinstvena u Bosni i Hercegovini. Cilj je ukazati na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, doprinijeti izgradnji zdravih navika i uticati na razvijanje većeg stupnja ekološke svijesti i očuvanja životne sredine.

Četvrto izdanje utrke održati će se u subotu 23.04.2022. godine u naselju Butile (Općina Novi Grad Sarajevo), a dužina staze je 6000 metara. Svi zainteresovani mogu da izvrše prijavu putem www.deckiuplavom.ba do 15.04.2022. godine.

Pokazalo se na prethodnim izdanjima utrke da su učesnici vrlo zainteresirani za ovakav vid promocije ekološke osviještenosti. Na trećem izdanju utrke prikupljeno je 11294 komada PET boca i 887 komada ALU limenki. Za ekologa godine izabrana je Emina Murtić koja je prikupila i donijela 1367 PET boca. Ovogodišnjeg “ekologa godine”, osobu koja donese najviše PET ili ALU ambalaže nagraditi ćemo sa 100,00 KM.

Plan Udruženja je da se u suradnji sa trkačima i zainteresiranim građanima na četvrtom izdanju prikupi planiranih 15000 PET boca i 1000 ALU limenki.

Održana još jedna trka  - undefined

Foto: A.K./Radiosarajevo.ba: Održana još jedna trka

"S obzorom da ove godine Dan planeta Zemlje pada u vrijeme svetog mjeseca ramazana, dio trkačke zajednice je najavio da neće trčati, ali će doći na trku i donijeti prikupljenu ambalažu, te na taj način pomoći ovu ekološku manifestaciju. Iskoristiti ću ovu priliku da pozovem sve zainteresirane građane da umjesto podrške putem društvenih mreža, daju svoj doprinos na način što će da počiste PET i ALU ambalažu iz parkova, dvorišta i sa obližnjih izletišta, te da je donesu na našu manifestaciju. Moto pod kojim trčimo ove godine je 'Pokažimo da nam je stalo'. 

Nadam se da će ovaj poziv doći do predstavnika vlasti, ali i opozicije, predstavnika medija, javnih ličnosti i influencera, da ćemo ih vidjeti među nama sa vrećama prikupljene PET ili ALU ambalaže", rekao je Darko Lončar, u ime organizatora, udruženja Dečki u plavom.

Brojne organizacije i kompanije su podržale održavanje ove utrke. Generalni pokrovitelj je AluKönigStahl BH - SCHÜCO. 

Zlatni sponzori utrke su BH Telecom, Fond za zaštitu okoliša FBiH, Eko život doo Tuzla. Prijatelji utrke: Carlsberg BH, Voda Sara – Sarajevski kiseljak, Argeta i UNDP. Medijski partner: Radio Sarajevo. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije