... / Održana još jedna trka "Trčim - Uživam - recikliram", Jospehine i Davor najbrži

16. 10. 2021. u 12:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

U organizaciji udruženja "Dečki u plavom", sada već tradicionalna "reciklažna" utrka održana je danas u Butilama sa dužinom staze od 6000 metara.

Utrka je specifična po tome što trkači učešće osiguravaju na način da prikupe i donesu PET i ALU ambalažu u zamjenu za učesničke startnine. Prikupljena ambalaža se preuzima i reciklira.

Ova sportsko-ekološka manifestacija je jedinstvena u Bosni i Hercegovini, a cilj je ukazati na važnost bavljenja fizičkom aktivnošću, doprinijeti izgradnji zdravih navika i uticati na razvijanje većeg stupnja ekološke svijesti i očuvanja životne sredine.

Premijerno izdanje ove utrke održano je u oktobru 2020. godine, a prikupljeno je oko 4500 komada PET ambalaže koja je reciklirana u KJKP „Rad“. Na drugom izdanju utrke organiziranom u aprilu 2021. godine povodom Dana planete Zemlje prikupljeno je 9.773 PET ambalaže.

U današnjem, trećem izdanju, pobjedu u muškoj konkurenciji odnio je Davor Topić. Drugo mjesto zabilježio je Alen Memić, a treći je bio Alen Raonić.

Kada je u pitanju ženska konkurencija, Josephine Mintel je bila najbolja, dok su iza nje završili Ivana Perlain i Aida Hadžić.

Ukupno je sakupljeno 11.294 pet boce i 887 aluminijskih limenki. Emina Murtić proglašena je za ekologa godine jer je sakupila 1367 pet boca.

Sljedeća trka u organizaciji Dečki u plavom je 18.12. - Advent Run, a trčat će se na Vilsonovom šetalištu. Tradicionalni Unusual maraton najavljen je za 16. januar.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA