Najpopularniji odgovori na pitanje: Koga mama više voli?

L. K.
Najpopularniji odgovori na pitanje: Koga mama više voli?

Svaki roditelj sigurno je barem jednom čuo pitanje koje mu je dijete draže. Djeca se uvijek bore za pažnju svojih roditelja i naravno da žele znati odgovor na ovo pitanje.

Obično je odgovor da je nemoguće odabrati, ali pokazalo se da duboko u sebi ipak jedno dijete preferiraju, piše portal Mumset. Prema ovom portalu i njegovim ispitanicima, otkriveno je da je riječ o najmlađem članu porodice.

No prema anketi portala Radiosarajevo.ba nije baš tako crno-bijelo. Napominjemo da smo ispitivali samo majke, ne i očeve. Većina ispitanica je mišljenja da svoju djecu volite isto, možda malo drugačije, no ne žele potencirati koje dijete je miljenik.

Našom anketom zabilježili smo interesantne odgovore, ne samo one koje su naše ispitanice doživjele i čule od svojih roditelja već i one koje sada same govore svojoj djeci:

- Tebe najviše volim od sve moje starije/mlađe djece.
- Ti si mi najdraže najmlađe dijete.
- Od svih kćerki, tebe volim najviše (dva brata i sestra).
- Uvjerena sam i dan danas da moja mama više voli moga mlađeg brata jer je slabo jeo u ratu, pa mu je ona više davala da jede, u ono vrijeme kada i nije baš bilo hrane.
- Kada sam je pitala koga više voli, govorila je koji prst na ruci želiš da ti porežem, navodeći da smo u njenim očima jednaki. Još uvijek joj ne vjerujem. Ipak, svoju djecu volim isto, možda na drugačiji način, ali ne bih birala miljenika.
- Tebe volim duže (govori starijem bratu).
- Moja kćerka to ne pita već sama konstatira da zna da je više volimo njen tata i ja jer bolje sluša.
- Moja mama je uvijek bratu govorila „ljubi ga majka“, a meni nikada, ali nema veze, mene svakako tata više voli.
- Dok sam odrastala i ja sam mislila da moji roditelji više vole svoju stariju djecu (ja sam najmlađa), ali tek sad vidim koliko sam bila u zabludi kad meni moj stariji sin kaže mene niko ne voli. Koliko god se trudili da im ugodimo i nepravimo razlike ipak se djeca drugačije osjećaju u određenim fazama odrastanja.
- Kad me moje kćerke pitaju koga više volim, uzvratim im pitanjem koga vi više volite – mamu ili tatu? Ne žele odgovoriti i odustanu.
- Uvjerena sam i danas da moja majka voli moga brata, na dan udaje kada je moj suprug prvi put ušao u dom mojih roditelja, majka nije prestala pričati o mom mlađem bratu. Svi prisutni su se zgledali, umjesto da na taj posebni dan hvališ kćerku, ti pričaš o njenom mlađem bratu. Imam dva blizanca, zaista ih volim podjednako, svaki ima svoje čari kojim me čini ponosnom majkom.
- Mama je govorila da voli onu kćerku koja više sluša, a mi nikada nismo znali odrediti koja od nas sestara je ta.

Mumset navodi da uprkos činjenici da su odabrali i priznali da imaju dijete koje im je draže, 60 posto ispitanih navelo je da se osjećalo užasno zbog odabira.

roditelji.jpg - undefined

Foto: Pixabay

“Favoriziranje jednog djeteta je tabu tema koja može dovesti do osjećaja krivnje pa je važno priznati da je veća privrženost jednom djetetu normalna i ne mora uzrokovati stres. Druga priča je kad roditelji jedno dijete dugoročno tretiraju drugačije pred braćom i sestrama”, rekla je osnivačica portala Mumsnet Justine Roberts.

Roditelji mogu na drugačije načine voljeti svoju djecu, no presudno je voljeti ih u cijelosti – napomenula je Roberts.

Važno je razlikovati ljubav kao osjećanje i način na koji je pokazujemo. To znači da moramo biti dovoljno zreli i samosvjesni da sebi priznamo da smo naklonjeniji jednom djetetu, ali da budemo pravedni i da svima pokazujemo ljubav, približno na isti način. Praviti razliku je u redu, ali iskazivanje ljubavi prema djeci s tim ne bi trebalo da ima ikakve veze.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije