"Putinov mozak" otkrio ruski plan za Balkan: Ostajemo sa Srbijom, cijenimo Dodika

16
Radiosarajevo.ba
"Putinov mozak" otkrio ruski plan za Balkan: Ostajemo sa Srbijom, cijenimo Dodika
Foto: EPA / Vladimir Putin

Dok Evropa i svijet obilježavaju Dan pobjede nad fašizmom i izražavaju podršku Ukrajini, uključujući i Sarajevo, istaknuti ruski ultranacionalistički nastrojeni politički filozof Aleksandar Dugin, takozvani "Putinov mozak" i mentor ruskog predsjednika Vladimira Putina iznio je geopolitičku agendu Rusije za Balkan!

Ivana Stradner, doktorica pravnih nauka s Berkeleya, te naučna saradnica Američkog poduzetničkog instituta u Washingtonu, čiji je fokus rada međunarodno pravo i sigurnost, upozorila je na ovaj govor, istakavši da je posljednjih 30 sakundi govora "Putinovog Raspućina" zastrašujuće!

"Nemam političkog stava o Srbiji, jer je Srbija moja ljubav. Mi sve razumijemo. I prijateljstvo i neke obaveze pred Zapadom. Mi imamo takve odnose sa Srbima da ih ne možemo praktično politički vrjednovati, to je jedno generalno osjećanje koje dijeli predsjednik Putin i narod. Dakle, mi ćemo ostati sa Srbijom, kad možemo i kad ne možemo, ali naše tradicije, naša društva će ostati bratska, čak i više od toga", rekao je Dugin upitan za stav Srbije prema ruskoj politici i agresiji na Ukrajinu.

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nestao pripadnik Oružanih snaga BiH nakon što je priveden: Porodica moli za bilo kakvu informaciju

Nadalje, ocijenio je da razumije ono što rade srpski političari, kako u Srbiji, tako i u BiH.

"Mi potpuno razumijemo šta Vučić radi, i veoma cijenimo šta Dodik radi u Bosni i Hercegovini. To pomaže u kritičnoj situaciji kada imamo sankcije protiv Rusije, to je herojski čin. To će koštati Srbiju, pokušat će da vas još jednom kazne, kao što su to radili prije 30-35 godina, ali zaokret Srbije prema ruskoj geopolitičkoj agendi slavenskog ustanka će doći i vidjet ćete kada formuliramo cilj na Balkanu", dodao je Dugin, zaključivši:

"Trebalo bi da završimo on što smo započeli…."

Stradner je istakla kako je ovo sve što treba da znate o ciljevima Kremlja na Balkanu.

Mnogi autori upozoravaju da treba voditi računa na dešavanja u regiji Zapadnog Balkana, preko kojeg se već 250 godina vrše geopolitička prelamanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije