Promocija fotomonografije | Sulejman Tihić: Državnik u izazovnim vremenima

1
Radiosarajevo.ba
Promocija fotomonografije | Sulejman Tihić: Državnik u izazovnim vremenima
Foto: Privatni album / S promocije fotomongrafije Sulejman Tihić

U povodu desete godišnjice od smrti Sulejmana Tihića, bivšeg člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednika Stranke demokratske akcije, danas je u Bosanskom Šamcu održana promocija fotomonografije Sulejman Tihić – Državnik u izazovnim vremenima, autora Dževada Mahmutovića.

Kako su godine prolazile sjećanje na Sulejmana Tihića je u javnom prostoru sve više bljedilo. Godišnjice od njegovog preseljenja postale su onima koji su ga poštovali i poštuju jako mučne. Institucije Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo i Dom naroda čiji je član bio i na čijem čelu se Tihić nalazio u teškim vremenima za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu su ga nažalost potpuno zaboravile, unatoč ogromnom doprinosu koji je neosporno učinio za domovinu.

Sa željom da se lik i djelo Sulejmana Tihića sačuvaju od zaborava, ali i zbog pravednog odnosa prema historiji, Dževad Mahmutović se odlučio pokušati sakupiti veliki broj fotografija, ponajviše iz porodične arhive i različitih medija. Fotomonografija donosi autentične fotografije iz svih perioda Tihićevog života praćene kratkim opisom. Fotografije su najboljeg mogućeg kvaliteta koji se mogao postići na osnovu onoga čime se raspolagalo.

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

Na čiji poziv će se Schmidt pojaviti pred Evropskim sudom za ljudska prava u slučaju Kovačević?

"Jednostavno, ja znam pisati i to je moje zanimanje, i ja sam odlučio da na ovaj način, ovu desetu godišnjicu učinimo drugačijom. Obratio sam se porodici Tihić i naišao na izuzetnu podršku u pripremi ove fotomonografije", rekao je Mahmutović.

Ova fotomonografija je podsjetnik da je u teškim vremenima postojao političar koji je prošao kroz najgore golgote tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, koji je mučen, zlostavljan, proveo gotovo četiri mjeseca u logorima, ali ipak preživio. Nakon svega toga bio je spreman raditi na pomirenju, suživotu, graditi život u multietničkoj zajednici, uvijek spreman za razgovor, za kompromis, uporan i odlučan da svakog dana napravi korak naprijed i tako korak po korak, ali uvijek naprijed. Ova spremnost na kompromise i saradnju nije nešto što je omiljeno i poželjno u bosanskohercegovačkoj politici, te je Sulejman Tihić vrlo često bio kritikovan zbog toga.

"Zašto fotomonografija? Zato što je ovo vrsta publikacije koja priča životnu priču kroz fotografije, od urednika-autora ne zahtijeva puno rada. Nije da ja ne bih radio puno, ali je bilo malo vremena od ideje da se nešto uradi pa do današnjeg dana. Kroz razgovore s porodicom osjetio sam da postoji spremnost da u narednim godinama, ako Bog da, učinimo i nešto više", naglasio je Mahmutović.

Deset godina od smrti Sulejmana Tihića: Vodio politiku kompromisa, tolerancije i umjerenosti

Deset godina od smrti Sulejmana Tihića: Vodio politiku kompromisa, tolerancije i umjerenosti

Gdje je Bosna i Hercegovina i njeno društvo nakon što je gotovo nestalo osnovnih elemenata Tihićeve politike iz naše svakodnevne politike? Bosna i Hercegovina uglavnom stagnira, a u nekim ključnim stvarima, kao što je sigurnost, situacija se mijenja na gore.

"Situacija u BiH je složena sa tendencijom daljnjeg usložnjavanja", govorio je nekada Tihić.

Podsjetimo, na današnji dan prije deset godina, 25. septembra 2014. godine, preminuo je Sulejman Tihić, predsjednik SDA i bivši član Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije