Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić: Uozbiljimo se, koronavirus se širi bez logike, odabira

A. S.
Prof. dr. Nada Koluder-Ćimić: Uozbiljimo se, koronavirus se širi bez logike, odabira
Foto: Privatni album / Prof. dr. Nade Koluder-Ćimić

Nakon brojnih analiza aktuelne zdravstveno-epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, te razmjene mišljenja i prijedloga, Krizni štab Ministarstva zdravstva KS nedavno je donio Naredbu sa restriktivnijim mjerama, čija bi primjena trebala doprinijeti smanjenju broja zaraženih koronavirusom, ne samo u kantonu, već u cijeloj Federaciji BiH i Bosni i Hercegovini.

Saglasnost na ovu naredbu dao je i ministar zdravstva Kantona Sarajevo Rusmir Mesihović.

Da je situacija više nego ozbiljna potvrđuje i objava prof. dr. Nade Koluder-Ćimić, bivše direktorice Infektivne klinike Kliničkog centra univerziteta u Sarajevu (KCUS). 

Njemu objavu na Facebooku prenosimo u cijelosti: 

"Uozbiljimo se! Korona virus se s našom poznatom ležernošću počeo širiti nekontrolisano, bez logike, odabira. Budući je prirodna zoonoza javljat će se ciklično i to je dovoljna činjenica da ga već jednom prihvatimo kao saputnika i jednog od životnih izazova. A rasprave o njegovoj ulozi u bioterorizmu, sveprisutne razlike u interpretiranju njegovog porijekla, djelovanja... ostavimo vremenu. Očistimo ga od politizovanja, upoznajmo, poštujmo. Razgovarajmo o njemu afirmativno u smislu da mu se možemo suprotstaviti individualnom zaštitom, distancom i već u praksi provjerenim lijekovima koji pomažu. Kroz život znamo da je apsolutna istina daleka a alternativnu ne prihvatajmo. Strpimo se.Vrijeme radi za nas", napisala je specijalistkinja infektolog prof. dr. Nade Koluder-Ćimić.

Uglednu profesoricu i infektologa smo kontaktirali nakon ove objave da nam malo više pojasni o opasnostima koji dolaze sa pojavom ovog zaraznog i prenosivog virusa

"Moja misija je kao infektologa u penziji, koja je vrlo aktivna, da prenosim i educiram naše stanovništvo te da obične smrtnike, koji još imaju dileme u vezi ovog virusa, podučim. Živjet ćemo s ovim virusom još dugo. SARS, COVID... javljat će se u ciklusima i ovo je vijek tih virusa. Mi moramo u našem dress-codu uvesti zaštitnu masku zasigurno, više neće biti ni bliskosti među ljudima", kaže prof. dr. Nade Koluder-Ćimić za Radiosarajevo.ba.

Ona tvrdi da je naša zaštita najbolje rješenje protiv koronavirusa, kako za pojedince, tako i za cijelu porodicu.

"Izgleda da se ne stvara kolektivni ili solidni imunitet. Antitijela su kratkog vijeka u čovjekovom organizmu. Pa je kompromitirana i buduća vakcina. Ostalo je do lijeka koji se treba istražiti. Iz tog razloga se trebamo strpjeti", dodala je prof. dr. Nade Koluder-Ćimić za naš portal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije