GAK / Sarajevo: Trudnice se ne mogu poroditi bez testa na koronavirus

11. 07. 2020. u 12:22:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 290

Od ponedeljka, 13. jula 2020. godine sve pacijentice prije planiranog carskog reza i ginekološkog operativnog zahvata moraju imati test na COVID-19. Test ne smije biti star vise od 48 sati.

Informacije je to sa Klinike za ginekologiju i porodiljstvo u Sarajevu, objavljuje portal Crna hronika.

U Općoj bolnici u Sarajevu nalazi testiranja moraju se imati već određeno vrijeme i rokovi su nešto drugačiji. Uputnica se dobije od ljekara Opće prakse a bris se radi u nadležnom Domu zdravlja.

Ova mjera donesena je zbog svih uposlenih ali i porodilja, te se iz Uprave nadaju da neće biti problema u davanju uputnica da se test radi na KCUS-u.

Serološki test se može raditi i privatno i bude gotov za maksimalno 30 minuta, te je i on validan. Cijena testa iznosi od 40 KM do 60 KM.

Slična ili ista situacija je i u ostalim kantonima. Prema iskustvima jedne mame, obavezan test potreban je i za prirodan porod i radi se besplatno u Domu zdravlja u Bihaću. Zanimljivim se čini i informacija da su maske u ovom kantonu obavezne na porodu.

I na UKC Tuzla test je obavezan i ne smije biti stariji od 72 sata. Testiranje je također besplatno.

Na ove informacije, veliki broj trudnica foruma Centra za trudnice i mame, pitale su “Šta ako test bude pozitivan, znači li to da nas neće poroditi?” na šta su druge trudnice reagovale da će porođaj teći bez problema uz mjere nadzora i drugačije uvjete na porodu.

KOMENTARI (3)