Epidemija ubrzava, još nismo dostigli vrhunac pandemije

Radiosarajevo.ba
Epidemija ubrzava, još nismo dostigli vrhunac pandemije
Foto: Pixabay / Ilustracija

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorila je da epidemija ubrzava i  pojavljuju se dokazi o prijenosu COVID-19 zrakom.

Na to je upozorilo 239 međunarodnih stručnjaka koji su pozvali na uzbunu zbog takvog načina zaraze. 

"Priznajemo da se pojavljuju dokazi u tom području i prema tome moramo biti otvoreni za tu mogućnost i shvatiti implikacije", rekla je Benedetta Allegranzi, jedna od čelnih ljudi u WHO-u.

Mogućnost prijenosa virusa zrakom na javnim mjestima, ne može se isključiti, poručeno je.

"Dokazi međutim moraju biti prikupljeni i interpretirani", upozorila je Allegranzi te preporučila učinkovito provjetravanje zatvorenih prostora te održavanje fizičkog razmaka i nošenje zaštitnih maski. 

Više od 200 međunarodnih naučnika pozvalo je WHO i međunarodnu medicinsku zajednicu da "priznaju postojanje mogućnosti da se virus prenosi zrakom". 

WHO je već kritiziran jer je kasnio s preporukama o nošenju medicinskih maski, a sada je optužen i zato što je odbio sagledati sve više pokazatelja o prijenosu virusa zrakom. 

Epidemija ubrzava i nismo još dosegnuli vrhunac pandemije, upozorio je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za novinare. 

"Čini se da je broj žrtava stabiliziran na svjetskom nivou a u stvarnosti neke su države ostvarile znatan napredak u smanjenju smrtnosti, no u drugima raste broj umrlih", rekao je Ghebreyesus. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije