Britanac promijenio život dječaku iz BiH: Prikupio 300.000 KM za operaciju

Radiosarajevo.ba
Britanac promijenio život dječaku iz BiH: Prikupio 300.000 KM za operaciju
Foto: Sun / Wayne Ingram i Stefan Savić

Britanski vojnik koji je prikupio 140.000 funti (300.000 KM) za plaćanje operacije koja je u potpunosti promijenila život dječaku iz Bosne i Hercegovine, kojeg je upoznao dok je bio u vojnoj misiji, rekao je da osjeća ogroman ponos kada vidi mladića kako navršava 21 godinu.

Wayne Ingram iz Portlanda, u blizini Dorseta, upoznao je Stefana Savića, tada četverogodišnjaka s rijetkim deformitetom lica dok je bio na službi u Bosni.

Stefan je rođen s tzv. Tessierovim facijalnim rascjepom (koštanim blokom po sredini lica), koji vrši pritisak na lobanju i koji dovodi do oštećenja vida.

Velikodušni Wayne bio je toliko dirnut Stefanovim stanjem da je obećao kako će mu obezbijediti adekvatan medicinski tretman u Velikoj Britaniji. On je prikupio nevjerovatnih 140.000 funti te je Stefan nakon pet operacija, od kojih je posljednja bila u oktobru 2016. godine, u potpunosti završio proces oporavka.

Stefan je u januaru ove godine napunio 21 godinu i sada živi punim i sretnim životom.

"Nevjerovatno. Pratio sam kako ovaj mladić prerasta u muškarca. Stefan se izuzetno dobro snašao. Ostavio je obrazovanje i sada radi kao muzičar u lokalnom bendu u kojem svira harmoniku i klavir. Kada ne svira, radi s ocem u porodičnom baru. Njegov je rođendan bio 19. januara i planirao sam da dođem kako bih ga iznenadio, ali se, na veliku žalost, to nije ostvarilo", priča Wayne.

Ovaj nekadašnji vojnik još jednom ističe kako osjeća ogroman ponos kada razmišlja o životnom putovanju na kojem su zajedno bili, piše Sun.

"On je zaista inspirativan. Ništa ga ne može zaustaviti da postigne ono što želi. On je zaista uspješan čovjek. On voli život i njegova djevojka je prelijepa. Izuzetno je zadovoljan i izuzetno zahvalan. Svakog mjeseca razgovaram sa Stefanom i njegovom porodicom, posebno za vrijeme pandemije", poručio je ovaj Britanac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije