Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”

0
AA
Počelo obilježavanje 45. godišnjice Univerziteta “Džemal Bijedić”
FOTO: AA / Polaganjem cvijeća na bistu Džemala Bijedića počeo program

Polaganjem cvijeća na spomen-bistu Džemala Bijedića, ispred rektorata Univerziteta “Džemal Bijedić”, u Mostaru je počeo višednevni program obilježavanja 45 godina rada i postojanja ove ustanove.

Rektor Elvir Zlomušica podsjetio je na dane kada je Univerzitet osnovan, podsjećajući da je bio četvrti u Bosni i Hercegovini u tom trenutku.

“Univerzitet je proglasila Skupština, što su tada pozdravili svi univerziteti u bivšoj Jugoslaviji. Prije Univerziteta u Mostaru, bilo ih je 17 u Jugoslaviji. Iza nas je 45 godina, bilo je uspona i padova, a u svakom slučaju najteži period bio je u vremenu agresije na Bosnu i Hercegovinu. Danas imamo značajnu međunarodnu saradnju i dio smo evropskog prostora visokog obrazovanja. Univerzitet je jedan od stubova ovog prostora“, izjavio je Zlomušica.

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Sve Dodikove prazne najave o otcjepljenju: 'Iduće godine u ovo doba, bit ćemo nezavisni'

Zadovoljan je što se odlazak mladih iz Bosne i Hercegovine zasad nije negativno odrazio na broj studenata na Univerzitetu “Džemal Bijedić“.

“Ako napravimo analizu u posljednjih nekoliko godina, drastičan pad broja studenata se ne bilježi. S obzirom na atraktivnost nekih studijskih programa, mi smo to najmanje osjetili“, rekao je.

Edin Špago – Ćumurija, prorektorica za međunarodnu saradnju, posebno je pohvalila rad i doprinos uposlenika ove ustanove u vremenu pandemije koronavirusa.

“Osnivanjem Fakulteta informacionih tehnologija krenulo se u određeno stratešku informatizaciju. Prije pandemije smo imali pripremljenu platformu i radili obuke sa profesorima. Pandemiju smo spremni dočekali i prevazišli je. U lokdaunu smo stopostotno isporučili nastavu“, kazala je Špago-Ćumurija.

Program obilježavanja će biti nastavljen promocijom i prezentacijom publikacije “45 godina Univerziteta Džemal Bijedić”, izložba u saradnji sa Muzejom Hercegovine te sportska takmičenja u šahu i karateu.

Održat će se i svečana sjednica Senata Univerziteta, a dani iza toga rezervisani su za prezentacije projekata i svečanosti. Cjelokupni program odvijat će se uz obavezno poštivanje važećih higijensko-epidemioloških mjera.

Džemal Bijedić bio je ugledni političar i društveno-politički radnik iz Bosne i Hercegovine u tadašnjoj SFR Jugoslaviji. Poginuo je u avionskoj nesreći kod Kreševa (BiH) 18. januara 1977. u 59. godini živo

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije