Unuk Džeme Bijedića o djedu: Ljude je cijenio na osnovu djela, a ne kojem se bogu mole

6
I.S.
Unuk Džeme Bijedića o djedu: Ljude je cijenio na osnovu djela, a ne kojem se bogu mole
Foto: Arhiv/ N1 / Džemal Bijedić, djed i unuk

Džemal Bijedić - ime je koje će bh. građani sigurno pamtiti i prepričavati njegova djela narednim generacijama. On je prije 45 godina poginuo u avionskoj nesreći na planini Inač, a stradali su s njim i njegova voljena supruga Razija te šest članova posade.

Tada je naša zemlja izgubila jednog od najvećih političara historije - a zadužio nas je da se njegovo ime i, još bitnije, djela, spominju i danas.

Džemal u prijevodu znači ljepota, pa nije slučajno da se i njegov unuk zove upravo tako - Džemal Bijedić. S njim smo razgovarali o njegovom djedu, uspomenama, Mostaru, Veležu, ali nam je otkrio i šta bi moglo našu zemlju izvući iz današnje političke krize.

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Akcija policije u Sarajevu: Specijalci pretresaju kuće Seida Hadžibajrića i Elmedina Karišika

Na pitanje o komparaciji njegovog djela s današnjim političarima u BiH, unuk Bijedić odgovara:

"To je nezahvalno porediti. Ali, današnji političari su više eksponirani. Poštenih vjerovatno i ima, ali ne dolaze do izražaja. Mahom su ušli u politiku zbog ličnih interesa i kako bi namirili buduće naraštaje. Političari, poput mog djeda, prije su bili u službi naroda i države, njima su služili i za njih su radili".

A onda smo prešli na "lakše teme" - pitali smo ga koja je jedna od najdražih uspomena na njegovog djeda, šta je ono što ga asocira uvijek na njega, mada se rodio nakon njegove pogibije.

"On je uvijek bio privržen porodici. Imam hiljade njegovih slika iz raznih država, ni na jednoj nije bez Razije, svoje supruge. To je meni važnije - kakav je bio prema svojoj porodici, kako se ponašao prema njima, nego bilo koja druga uspomena", iskreno odgovara Bijedić.

Njegov djed nije bio poznat samo kao "čovjek iz naroda", za njega se govorilo da je "volio BiH, Hercegovinu nešto više, a fudbalski klub Velež možda i najviše".

Bijedić kaže da i on i njegovi sinovi su naslijedili ljubav prema Veležu te da vole otići u Mostar. Iako je rođen u Sarajevu, ali - vežu ga za ovaj hercegovački grad uspomene, ljudi i porodica.

"Mostar je uvijek u srcu, kao i Velež", naveo je unuk Bijedić.

Za kraj razgovora, pitali smo ga koje su to porodične vrijednosti koje se prenose s koljena na koljeno i za koje bi volio da usvoje i njegova djeca-

"To je definitivno osobina da ljude cijenimo na osnovu djela, ne toga kojem se bogu mole. Smatram da je to izlaz iz današnje političke krize, u kojoj nam zvecaju oružjem sa svih strana", zaključio je Bijedić.

Napomenimo i da će ova porodica obići grob Džemala Bijedića danas na groblju Bare u 12 sati, a mogu im se pridružiti svi koji imaju želju, samo uz napomenu da se pridržavaju epidemioloških mjera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije