Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" predavao negator genocida u Srebrenici!?

Radiosarajevo.ba
Na Univerzitetu "Džemal Bijedić" predavao negator genocida u Srebrenici!?
Foto: Ins.ba / Stevo Pašalić predaje mostarskim studentima

Stevo Pašalić, inače jedan od poznatijih demografa u našoj zemlji, između ostalog i svjedok odbrane u suđenju Radovanu Karadžiću 13. juna održao je predavanje studentima Univerziteta "Džemal Bijedić" u Mostaru.

Tema njegovog "predavanja" je bila BiH - demodinamički i depopulacioni procesi, demografska održivost i prostorni razvoj.

To je uredno zabilježeno iz na Facebook stranici mostarskog univerziteta. Međutim, objava koja je još od prošlog četvrtka stajala na Facebook stranici fakulteta jutros je, iznenada, obrisana.

Objava na Facebook stranici mostarskog univerziteta je iznenada obrisana - undefined

Printscreen: Objava na Facebook stranici mostarskog univerziteta je iznenada obrisana

Iako su, vođeni objavom Univerziteta "Džemal Bijedić" na Facebooku, mediji prethodo objavili da je predavanje održano na Ekonomskom fakultetu, dekanesa Ekonomskog fakulteta prof. dr. Azra Bajramović je to odlučno demantirala.

"Predavanje koje spominjete nije organizovao Ekonomski fakultet niti je ono bilo namijenjeno studentima Ekonomskog fakulteta. Univerzitet „Džemal Bijedić“ u Mostaru je organizator spomenutog predavanja. Ekonomski fakultet je na zahtjev rektora ustupio svoje prostorije za održavanje predavanja rektora Univerziteta u Istočnom Sarajevu i predsjedavajućeg Rektorske konferencije. Molim vas da ubuduće na bilo koji način ne dovodite Ekonomski fakultet u vezu sa tim predavanjem osim u kontekstu ustupanja svojih prostorija za održavanje događaja na Univerzitetu što smo i dužni kao jedna od organizacionih jedinica Univerziteta", pojasnila je prof. dr. Azra Bajramović za Radiosarajevo.ba.

Na stranici ovog fakulteta su objavili i fotografije sale na kojoj se vidi nekoliko studenata i Stevo Pašalić.

U nastavku suđenja bivšem predsjedniku RS-a Radovanu Karadžiću iskaz je dovršio demografski stručnjak obrane Stevo Pašalić (odlikovan za svoj rad u RS-u). On je došao osporiti nalaze demografske stručnjakinje tužiteljstva Eve Tabo o promjeni sastava bosanskohercegovačkog stanovništva nakon etničkog čišćenja 1992.godine.

Nalazi stručnjakinje haškog tužiteljstva o etničkom čišćenja u 20 općina u Bosni i Hercegovini su prema demografu Pašaliću – tendenciozno napravljeni.

Poput na primjer zaključka da se u općini Prijedor nakon 1992.godine ukupan broj Bošnjaka u stanovništvu smanjio s 40, na samo jedan posto.

„Tim više što su ove općine birane nekim prigodnim, pristranim ili ne znam kakvim motivima. Prema tome – irelevantni su rezultati do kojih dolaze eksperti tužiteljstva na ovaj način, jer to nema – praktičan značaj“, konstatirao je svjedok osporavajući nalaze demografkinje Tabo koja je primjerice uspoređivala popis stanovništva BiH iz 1991. godine s
biračkim popisom građana iz 1997.godine, kako bi donijela zaključak o promjenama.

Nalazi stručnjakinje tužiteljstva Tabo – o preko 8.000 srebreničkih žrtava, kao i o namjernom gađanju građana Sarajeva zbog velikog broja ubijenih i ranjenih – prema Pašaliću su također bili namješteni.

Karadžićev stručnjak pri tom je objasnio – da stručnjaci tužiteljstva namjerno nisu radili razliku između poginulih civila i boraca, kao i da se nisu obazirali na druge razloge mortaliteta u ratu, osim borbenih djelovanja. „

Mi smo u nekoliko paragrafa ovdje pokazali da je doktorica Tabo – koristila praktično, nepostojeći izvor podataka. A to je popis žrtava u Sarajevu od 1992-1994.godine. Taj popis nikada nije završen i nikada podaci nisu publicirani“, osporavao je nalaze stručnjakinje tužiteljstva u vezi desetaka tisuća ubijenih i ranjenih Sarajlija.

U reakciji na ovaj, kako je istakao, sramni događaj, događaj Idriz Alihodžić, jedan od posjetitelja društvenih mreža, je napisao:

"Samo je 'univerzitet' ovo sebi mogao dozvoliti a Univerzitet nikako. Šta se sve ne prodaje zarad ličnih interesa - finansijskih ili nazovi karijere... I šta reče o demografskim promjenama od 1991. pa na ovamo? Po odzivu se vidi da su studenti, srećom, spasili donekle obraz dijelu akademske zajednice Mostara. Hm, ko zna, možda se u Istočnom Sarajevu za Pašalićeve studente iz st. doma 'Radovan Karadžić' organizuju predavanja dr. Harisa Silajdžića i dr. Envera Imamovića na neku od tema iz historije/istorije/povijesti BiH (ha, šta mislite organizatori ove sramote)".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije