Univerzitet Džemal Bijedić obilježio rođendan: Miješanje politike utiče na rad

Radiosarajevo.ba
Univerzitet Džemal Bijedić obilježio rođendan: Miješanje politike utiče na rad
Foto: Bljesak.info / Univerzitet Džemal Bijedić obilježio 42. rođendan

U povodu 42. godišnjice postojanja i rada Univerziteta Džemal Bijedić u Centru za kulturu Mostaru održana je svečana akademija te visokoškolske ustanove.

Dobrodošlicu rektorima i prorektorima javnih sveučilišta u BiH te predstavnicima zakonodavne i izvršne vlasti, konzulima i predstavnicima vjerskih zajednica te profesorima i kolegama zaželio je prof. dr. Elvir Zlomušica, rektor Univerziteta Džemal Bijedić.

Rektor se u svom govoru osvrnuo na globalne i društvene promjene koje se, kako je rekao, održavaju i na rad Univerziteta, kao i na miješanje politike u upravljačke strukture visokoškolskih institucija, istaknuvši potrebu otvorene rasprave o toj problematici.

„Društveni razvoj je dijelom uvjetovan sposobnošću univerziteta da stane u obranu definiranih vrijednosti i moralnih vrlina suvremenih društava“, istakao je rektor Univerziteta.

Kako i u kojem pravcu će ići daljnji razvoj univerziteta, dodao je, teme su brojnih razmišljanja kongresa i tribina u svijetu.

„Veliki dio europskih univerziteta operativno se kreće u smjeru povećanja uključenosti studenata u poslovno i razvojno okruženje, u smjeru suradnje s gospodarstvom i lokalnom zajednicom, dok javni univerziteti u BiH, kao dio društva, apsorbiraju događanja u društvu, što rezultira reformama koje se provode na način da postoje prijetnja za kvalitetu i dostupnost obrazovanja“, poručio je Zlomušica.

Kritičari, istaknuo je, univerzitet vide kao zastarjelu i konzervativnu sredinu koja je samodostatna, egoistična i privilegirana u društvu više nego što to zaslužuje, te kao ustanovu koja školuje kadrove za biroe rada i koji ima slabu odgovornost za zajednicu i društvo.

Po njegovim riječima, miješanje političkih partija u upravljačke strukture, kao i sve veće sudjelovanje sveučilišnih profesora u političkim strankama ima značajan utjecaj na rad visokoškolskih ustanova.

„Ta kompleksna pitanja traže dublju analizu cjelokupnog društva. Ono oko čega se možemo složiti je da se bh. univerziteti ne svrstavaju na zavidne pozicije na rang listama svjetskih visokoškolskih institucija i na tome možemo svi zajedno raditi“, ustvrdio je rektor.

Zlomušica je naveo podatak da je u BiH tokom 2017. godine postojalo pedesetak visokoškolskih ustanova, a od toga broja samo 26 visokoškolskih ustanova uspješno okončalo institucionalne akreditacije.

U HNK trenutno djeluje sedam visokoškolskih ustanova i nemoguće je smisleno obrazložit potrebu i opravdanost osnivanja novih privatnih visokoškolskih ustanova, dodao je rektor.

Obilježavanje godišnjice Univerziteta započelo je 5. februara prezentacijom znanstveno-istraživačkih i međunarodnih projekata.

U sklopu manifestacije dodijeljeno je oko sedamsto diploma studentima, upriličen prijem za penzionisane uposlenike Univerziteta te su predstavljene publikacije u izdanju Univerziteta 2018. godine, a za sutra je najavljena promocija „Zbornika radova Džemal Bijedić – 100 godina od rođenja i 40 godina od smrti“.

Univerzitet Džemal Bijedić utemeljen je 11. februara 1977. godine. Tokom ratnih događanja Univerzitet nije prestajao s radom, a od jula 2015. godine Univerzitet djeluje kao integrirani, a u njegovom sastavu je osam visokoškolskih ustanova, tri instituta i dva centra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije