Počela prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu, evo šta smo saznali

J. Ć.
Počela prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu, evo šta smo saznali
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu

Prodaja udžbenika i obavezne literature za osnovne i srednje škole počela je prije nekoliko dana, potvrdili su iz Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. 

Kako saznajemo, knjižare su već dobile spiskove obavezne literature, a spisak možete pogledati na OVOME linku.

Zbog visokih cijene opremanja školarca u školu, roditelji se kao i prethodnih godina odlučuju za kupovinu polovnih knjiga. To su za Radiosarajevo.ba potvrdili ulični prodavači knjiga u Sarajevu.

Most Drvenija je već odavno postao svima dobro znano mjesto za prodaju polovnih udžbenika i knjiga.

Prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu

Ulični prodavači su nam potvrdili da svake godine sve više roditelja kupuje polovne udžbenike, a zbog posljedica epidemije izazvane koronavirusom, ne vjeruju da će biti veća zainteresiranost u odnosu na protekle godine.

Kako saznajemo kod uličnih prodavača, cijene udžbenika su od 7 do 12 KM, što je za većinu mušterija prihvatljiva cijena.

"Svake godine kupujem polovne udžbenike i dosta ih nađem kod uličnih prodavača na rasprodaji. Tako da mi ostane samo da kupim radne bilježnice i sveske", rekla nam je majka dva školarca te dodaje da su preprodavani udžbenici iskoristivi, i jako povoljni.

Prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Prodaja i kupovina udžbenika u Sarajevu

Kako saznajemo u Osnovnoj školi Aleksa Šantić, u sarajevskom naselju Nedžarići, svake godine se održava „bazar“. 

„Svake godine je bazar i učenici ove škole razmjenjuju udžbenike. Moja kćerka ove godine upisuje osmi razred, otići ćemo s knjigama i zamijeniti ih. Razmjena će se vršiti u školskoj biblioteci, holu, ali i ispred škole. Ostali školski pribor i bilježnice ćemo svakako morati kupiti. Čekamo s nestrpljenjem petak", rekao nam je otac jedne od učenica.

Kada je riječ o nabavci novih udžbenika, iz sarajevskih knjižara za Radiosarajevo.ba su kazali da ima roditelja koji u kompletu kupuju udžbenike, ali i onih koji kupuju samo bilježnice i sveske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije