Sarajevo: Kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini

Radiosarajevo.ba
Sarajevo: Kako će se odvijati nastava u novoj školskoj godini
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Iako je ostalo manje od mjesec dana do početka školske godine, niko sa sigurnošću u Sarajevu ne zna na koji način će se odvijati nastava.

Sigurnost đaka je prioritet, te će se u skladu sa epidemiološkom situacijom i nastava –prilagoditi, jedini je zajednički stav svih aktera nastavnog procesa.

Brojna pitanja čekaju usvajanje izmjena i dopuna Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju koji još nije došao na dnevni red skupštinskog zasjedanja.

Za sada je jedino izvjesno da nastava u sarajevskim osnovnim školama počinje 1. septembra. Na koji način će biti realizirana ovisi o epidemiološkoj situaciji. Postoje tri predložena modela: redovna, kombinirana ili online.

"Još uvijek niko ni ministarstvo ni roditelji ne može sa sigurnošću tvrditi, jedan, drugi ili treći sistem. Mi preferiramo povratak učenika u klupe", rekao je za TVSA Saudin Sivro, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja.

Preduvjet za povratak učenika u učionice su adekvatno pripremljene mjere zaštite, distance, higijene i dezinfekcije. Predloženi model bi bio da se nastavi prisustvuje svaki dan - samo pola odjeljenja. Poseban tretman imaće prvačići.

Ukoliko se nastava bude odvijala online, Vijeće roditelja zahtjeva poboljšanje i usklađivanje online platformi, metodologije rada i ocjenjivanja.

Rješenje za izvođenje online nastave trebalo bi da daju izmjene i dopune Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju, koji treba da usvoji Skupština KS. Zbog nedostatka nastavnika za pojedine predmete, isti Zakon trebalo bi da omogući angažiranje nastavnog kadra sa završenim prvim ciklusom po Bolonji i ove godine.

S obzirom na to da ove godine neće biti moguće provesti ni Zakon o udžbenicima, roditelji , sindikat i ministarstvo traže da se omogući korištenje prošlogodišnjih kako bi se smanjio i stres i trošak roditeljima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije