Nastavak drame u BiH: Koronavirus se uvukao i u Dom za lica s invaliditetom

Radiosarajevo.ba
Nastavak drame u BiH: Koronavirus se uvukao i u Dom za lica s invaliditetom
Printscreen / Doma za lica sa invaliditetom u Višegradu

U Višegradu je koronavirusom zaraženo 77 osoba, od čega je 40 korisnica Doma za lica sa invaliditetom i devet radnika ove ustanove.

Epidemiološka situacija u Domu za lica sa invaliditetom je pod kontrolom, zahvaljujući stručnom kadru koji 24 sata vodi zdravstvenu brigu o korisnicama koje su ovdje smještene iz cijele BiH, prenosi BHRT.

Osim medicinskog kadra i njegovateljica, primarnu zdravstvenu zaštitu pružaju porodični ljekar i infektolog.

„U Domu za lica sa invaliditetom u Višegradu smještena je 181 korisnica, od ukupnog broja zaraženo je 40 korisnica. Na bolničkom liječenju u KBC Foča smješteno je 6 korisnica, 9 radnika ove ustanove pozitivno je na virus korona. Zdravstveno stanje naših korisnica prate stručni radnici, ljekari, infektolog, radiolog, medicinski radnici i njegovateljice. Za sada zdravstveno stanje naših korisnica je stabilno. Ovim putem poručujem roditeljima naših korisnica da se prati redovno zdravstveno stanje i briga i njega istih“, navela je Mirjana Borovčanin, glavna medicinska sestra. 

Do sada je u RS potvrđeno 5.020 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 176 osoba kod kojih je potvrđen test na novi virus korona.

U ovom bh. entitetu, od novog koronavirusa, do sada se oporavilo ukupno 2.670 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 51.286 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih u RS je 270, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske 68, a u opštim bolnicama 202.

Pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 4.375 osoba, a nadzor je završen kod 43.688 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije