Daj bože: Planiraju usvojiti 150 zakona u ovoj godini

M. Rener Smajović
Daj bože: Planiraju usvojiti 150 zakona u ovoj godini
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Predstavnički dom Parlamenta FBiH

Sudeći po programu svog rada kojeg su usvojili prije mjesec, Predstavnički dom Parlamenta FBiH ove godine planira razmatrati i usvajati bar oko 150 zakona, što novih što izmjena postojećih.

Planiraju usvajati još toliko drugih akata poput izvještaja, odluka...

Naime, u ovogodišnjem Programu rada Predstavničkog doma navedeno je da će na dnevni red doći svi zakoni koje im uputi Vlada FBiH, a Vlada ih, vrlo ambiciozno, planira usvojiti oko stotinu.

Predstavnički dom u proceduri, kako se nadalje navodi u programu, od ranije ima oko 50 zakona i još toliko drugih akata poput izvještaja, a razmatraće i sve ono što im u međuvremenu upute zastupnici.

Koliko je ovaj plan realan? Posebno imajući u vidu da ni prethodni, koji su bili manjeg obima, nisu ispunjavani.

Ne vjerujem da će se realizovati ni 20 posto. Da postoji stabilna većina, mogao bi se realizirati na desetak sjednica sa po 20-ak tačaka. Ali ne postoji. Ove četiri stranke što je čine gledaju samo interes njihovih političkih opcija i predsjednika tih opcija“, stava je Elvir Karajbić, zastupnik SDP-a u Parlamentu Federacije BiH, koji je jedno vrijeme bio i predsjedavajući.

Elvir Karajbić - undefined

Foto: Arhiv / Radiosarajevo.ba: Elvir Karajbić

Karajbić je dodao da je, osim toga, program rada prepisan, te da je to postala praksa.

„Program treba da oslikava zakone i mjere oko kojih su se okupile političke opcije, a ove četiri ni nemaju pisanog dokumenta oko kojeg su se okupile. Nema vizije. Oni su se okupili samo oko procenta raspodjele vlasti“, kazao je Karajbić za Radiosarajevo.ba.

Osman Ćatić, šef Kluba zastupnika SDA, koja s SBB-om, DF-om i HDZ-om BiH čini većinu, istakao je da su pitanje koje smo mu postavili, o tome koliko je realno planirati usvojiti 150 zakona, i sami pomenuli na kolegiju.

Osman Ćatić - undefined

Foto: Parlament FBiH: Osman Ćatić

„Međutim, ono što je već u proceduri i ono što nam pošalje Vlada FBiH je nešto što se mora planirati. Koliko će se uspjeti, zavisi od Vlade, koliko će oni uspjeti pratiti svoj plan“, pojasnio je Ćatić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije