Vlada FBiH o svom programu rada, vječitim prioritetima, pečatu

Radiosarajevo.ba
Vlada FBiH o svom programu rada, vječitim prioritetima, pečatu
Foto: Vlada FBiH / Sjednica Vlade FBiH u Sarajevu

Federalna vlada usvojila je danas svoj program rada za ovu godinu, a prioriteti će joj biti isti, odnosno prepisani iz prošle i prethodnih godina.

Prioriteti Vlade FBiH u 2020. godini će biti usmjereni na projekte intenziviranja privrednog razvoja, jačanja unutrašnje društvene stabilnosti FBiH i vladavine prava, kao i iniciranje i provođenje reformi usklađenih s potrebama BiH. Federalna vlada će, u saradnji sa drugim nivoima vlasti u BiH, raditi na evroatlantskim integracijama s ciljem obezbjeđenja dugoročno održivog i stabilnog sistema koji će FBiH učiniti konkurentnijom“, saopćeno je nakon sjednice.

No ovoga puta nije precizirano koliko će zakona Vlada FBiH usvajati ove godine.
U prošloj je planirala donijeti 95 zakonskih rješenja, ali nije uspjela.

Šta su radili: Vlada FBiH obećala 95 zakona, a usvojila tek četvrtinu?

Vlada Federacije BiH u ovogodišnjem Programu rada obećala je usvajanje 95 zakona, četiri uredbe, 12 odluka, 35 pravilnika i šest strategija, kao i 11 drugih akata poput budžeta. No, kada se pregledaju saopćenja nakon svih ovogodišnjih sjednica Vlade FBiH, može se zaključiti da je doneseno tek dvadesetak zakona, uključujući izmjene i dopune postojećih.

Nakon što je prihvaćena ostavka ministrice obrazovanja Elvire Dilberović zbog odlaska na drugu poziciju, Vlada je danas na sjednici u Sarajevu ovlastila premijera Fadila Novalića da donosi podzakonske akte iz nadležnosti Ministarstva obrazovanja i nauke.

Istovremeno je sekretar ovog ministarstva Alden Kajtaz ovlašten za potpisivanje akata, ali i čuvanje i upotrebu pečata.

Kada je riječ o imenovanjima kojima se Vlada danas bavila, data je saglasnost da za generalnog direktora Elektroprivrede HZHB bude imenovan Marinko Gilja.

Data je i saalsnost da na pozicije članova Nadzornog odbora ovog preduzeća budu imenovani Božo Perić, Zoran Buntić, Karmela Miletić, Ivo Vincetić, Ivica Krivić i Alija Fitozović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije