Parlamentarci FBiH u 2019: Mjesečno zarađuju 4.000 KM, a u klupe sjeli 13 puta

M. Rener Smajović
Parlamentarci FBiH u 2019: Mjesečno zarađuju 4.000 KM, a u klupe sjeli 13 puta
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Sa sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH

Poslanici i delegati Parlamenta Federacije BiH od početka godine su nas koštali više od četiri miliona KM, i to samo za plaće i naknade.

A, da li su ih zaradili?

U parlamentarne klupe su članovi Predstavničkog doma ove godine sjeli 13 puta, ako uzmemo u obzir redovne, vanredne i tematske sjednice koje su održane.

Da može i manje, pokazali su delegati Doma naroda. Sastali su se tek pet puta, s tim da za jednu sjednicu nisu usvojili ni dnevni red pa su se ubrzo razišli.

U klupe će do kraja godine sjesti još jednom, i to iduće sedmice kako bi usvajali budžet FBiH za iduću godinu.

Pravili su i višemjesečne pauze u zasjedanjima, ne samo za vrijeme tradicionalne avgustovske kada ne rade zbog godišnjih odmora.

Za to vrijeme, profesionalni poslanik ili delegat mjesečno je dobijao prosječno 3.000 KM neto plaće, a kada se tome dodaju paušali od po 660 KM, topli obrok, prevoz...dobijemo solidnu cifru od oko 4.000 KM.

U prevodu, jedan profesionalni parlamentarac mjesečno dobije koliko i pet radnika s prosječnom plaćom ili kao 11 penzionera s minimalnom penzijom, koju prima većina umirovljenika u FBiH.

Pitali smo i neke od parlamentaraca da li su zadovoljni radom Parlamenta.

Azra Hadžić-Bećirspahić - undefined

Foto: Javnarasprava: Azra Hadžić-Bećirspahić

„Jesam. Nikada Parlament nije radio više nego od kada je za predsjedavajućeg Zastupničkog doma izabran Mirsad Zaimović. Prvi put smo imali i po dvije sjednice mjesečno. Intenzivno se radilo. Skoro smo iščistili materijale koji su ostali od prošlog saziva. Uvijek može bolje, ali ovaj tempo je ohrabrujući“, stava je Azra Hadžić-Bećirspahić, predsjednica Kluba poslanika SBB-a, jedne od stranaka koje čine parlamentarnu većinu.

Treba napomenuti da je Zaimović, koji dolazi iz SDA, predsjedavanje Predstavničkim domom preuzeo sredinom jula, dakle tek u drugoj polovini godine.

Jasmin Duvnjak iz SDA, predsjednik Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda u Domu naroda, pak priznaje da nisu imali kontinuitet zasjedanja, a radili su i bez utvrđenog programa rada koji svaki zakonodavni organ treba imati.

Jasmin Duvnjak - undefined

Foto: Arhiv: Jasmin Duvnjak

„Ne želim puno da nalazim alibije, ali u ovim okolnostima, u kojem nije dovršen proces formiranja vlasti, učinak je bio solidan, mada nedovoljan. Do koga je? Do nas koji sjedimo u klupama, ali morate znati da se Dom naroda ne može gledati kao dom u kojem ima klasična parlamentarna većina“, rekao je Duvnjak.

Dodao je da će trebati, u najmanju ruku, uduplati učinak.

Među bitnim dokumentima koje su ove godine usvojili naveo je budžet, saglasnosti za početak gradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, odobrenje zaduženja poput onog za utopljavanje klinike u Zenici, Zakon o pravima demobilisanih boraca, do kojeg je, moramo podsjetiti, došlo pod pritiskom boračkih protesta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije