Donosimo detalje: Na čija su primanja u Parlamentu FBiH potrošena dva miliona KM

M. Rener Smajović
Donosimo detalje: Na čija su primanja u Parlamentu FBiH potrošena dva miliona KM
Foto: Dom naroda / Lista delegata i njihovih primanja

Za plaće, topli obrok, regres, paušal i druge privilegije federalnih delegata u prošloj je godini iz budžeta FBiH potrošeno više od 1,6 miliona KM.

Kada se na to dodaju i isplate plaća delegatima kojima je prestao mandat i koji na takozvanom bijelom hljebu, onda cifra koju su građani dali članovima Doma naroda Parlamenta FBiH prelazi dva miliona KM.

Saberemo li na to i primanja šest savjetnika rukovodstva Doma naroda, dolazimo do iznosa od od 2,1 milion KM za njihove plaće i naknade, i to samo u 2019. godini.

Za to vrijeme sastali su se pet puta, odnosno pet su dana proveli na sjednicama. Ako računamo i konstituirajuću, onda šest. Osim ovoga, jednu sjednicu su pokušali održati, ali nisu imali dovoljno ruku za usvajanje dnevnog reda pa su se ubrzo i razišli.

Parlamentarci FBiH u 2019: Mjesečno zarađuju 4.000 KM, a u klupe sjeli 13 puta

Prema tabeli koja je objavljena na stranici Doma naroda, profesionalnim delegatima je isplaćeno 1.631.925 KM, a neprofesionalnim 28.946 KM.

Isplate obuhvataju plaće, topli obrok, nakande za odvojeni život, smještaj, posjete porodici tokom četiri vikenda, zakup, paušal, korištenje automobila i regres.

Rekorder je Tomislav Martinović sa 43.750 KM isplaćenih za plaće i naknade. On je predsjedavajući Doma naroda, no predsjedavajućeg skoro u stopu prate „obični“ delegati Ilija Ilić (HDZ BiH) sa 43.078 KM i Ljubinka Atanasijević (SDP BiH) sa 43.057 KM.

Šest savjetnika u Domu naroda dobilo je ukupno 145.341 KM plaća i naknada za godinu dana.

Na bijeli hljeb je za njih 13 iz budžeta FBiH dato 347.375 KM.

Podsjetimo da prosječna plaća u FBiH iznosi 932 KM. Radnici koji je imaju, a mnogi imaju i manje od toga, morali bi raditi 40 sati sedmično bar tri godine da bi dostigli delegate koji svega nekoliko dana godišnje provedu u parlamentarnim klupama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije