Fotogalerija / Otvoren 26. Sarajevo Film Festival u online formatu

14. 08. 2020. u 20:20:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 74

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival bit otvoren je večeras svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice na online platformi ondemand.sff.ba.  

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta s bosanskog ćilima iz Sarajeva pozdravio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. 

Online ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala počela je na platformi SFF-a večeras u 20 sati. 

"Tradicionalno, Sarajevo Film Festival otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu 'Glas' Ognjena Sviličića. Taj film je u našem programu U fokusu", rekao je Purivatra.

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na SFF-u imati svoje svjetske premijere, a osam svoje međunarodne premijere.

Prije prikazivanja filma, glumci isu prošetali bosanskim ćilimom koji je i ove godine postavljen ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Uprkos činjenici da će se navedena filmska smotra održati u izmijenjenom formatu zbog pandemije koronavirusa, prije dva dana ispred Narodnog pozorišta postavljen je bosanski ćilim kojim se, kako je istakao gradonačelnik Abdulah Skaka, simbolizira zajednički uspjeh, ali i putokaz za budućnost. 

Zbog pandemije ove godine neće biti zvaničnog protokola na popularnom bosanskom ćilimu, već će služiti samo za susrete novinara s umjetnicima. 

Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, bit će bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas”.

Zbog epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti će biti održan u online formatu.

Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na onlajn platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima.

Održavanje SFF-a trajat će od danas sve do narednog petka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA