Otvoren 26. Sarajevo Film Festival u online formatu

Radiosarajevo.ba
Otvoren 26. Sarajevo Film Festival u online formatu
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Otvoren Sarajevo Film Festival 2020

Ovogodišnji 26. Sarajevo Film Festival bit otvoren je večeras svjetskom premijerom filma “Koncentriši se, baba” Pjera Žalice na online platformi ondemand.sff.ba.  

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta s bosanskog ćilima iz Sarajeva pozdravio je direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra. 

Online ceremonija otvaranja ovogodišnjeg festivala počela je na platformi SFF-a večeras u 20 sati. 

"Tradicionalno, Sarajevo Film Festival otvaraju mladi i perspektivni bosanskohercegovački glumci i glumice. Ove godine mi je velika čast predstaviti sarajevsku glumicu koja je igrala glavnu ulogu u novom hrvatskom filmu 'Glas' Ognjena Sviličića. Taj film je u našem programu U fokusu", rekao je Purivatra.

Ovogodišnji program SFF-a u 14 festivalskih programa donosi 187 filmova iz 56 država. Čak 44 filma će na SFF-u imati svoje svjetske premijere, a osam svoje međunarodne premijere.

Prije prikazivanja filma, glumci isu prošetali bosanskim ćilimom koji je i ove godine postavljen ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu.

Uprkos činjenici da će se navedena filmska smotra održati u izmijenjenom formatu zbog pandemije koronavirusa, prije dva dana ispred Narodnog pozorišta postavljen je bosanski ćilim kojim se, kako je istakao gradonačelnik Abdulah Skaka, simbolizira zajednički uspjeh, ali i putokaz za budućnost. 

Zbog pandemije ove godine neće biti zvaničnog protokola na popularnom bosanskom ćilimu, već će služiti samo za susrete novinara s umjetnicima. 

Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, bit će bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas”.

Zbog epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti će biti održan u online formatu.

Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na onlajn platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima.

Održavanje SFF-a trajat će od danas sve do narednog petka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije