Otvoren 2. AJB DOC Film Festival: Najbolji dokumentarni filmovi u Sarajevu

Radiosarajevo.ba
Otvoren 2. AJB DOC Film Festival: Najbolji dokumentarni filmovi u Sarajevu
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / AJB Documentary festival

Projekcijom filma "Za Samu", autora Waada al-Kateab i Edwarda Wattsa u sarajevskom Cinema Cityju večeras je zvanično otvoren 2. Međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC, a trajat će do 24. septembra.

Piše: Faruk Vele

AJB DOC Film Festival organizuje televizijska kuća Al Jazeera Balkans, u saradnji s Al Jazeera Media Networkom i Al Jazeera Media Instituteom iz Dohe. Riječ je o jednom od najznačajnijih festivala dokumentarnog filma ne samo u regionu, veći i u evropskim okvirima, koji već prerasta u tradiciju.

Cilj AJB DOC festivala je, kako je naglašeno, afirmirati autore i dokumentarne filmove koji se bave društvenim fenomenima, stavljajući u fokus univerzalne ljudske vrijednosti: hrabrost, istinu, pravednost, toleranciju i kosmopolitizam.

AJB DOC Film Festival će biti otvoren kratkim programom obraćanja organizatora.

Tarik Đođić, direktor AlJazeere Balkans kazao je da se svi nadaju da će Festival dostići nivo koji su postigli prošle godine.

"Festivalsko vrijeme u Sarajevu se produžava. Ovih dana ćemo preći iz ljeta u jesen, pa će to biti ljetni i jesenji festival. Želim svim gostima da uživaju u Festivalu, ali se nadam da će naći vremena da uživaju i u Sarajevu ovih dana", kazao je Đodić.

Direktor Festivala, Edhem Fočo ističe da ove godine imaju odlične filmove.

"23 filma, od čega sedam domaće produkcije. Priče koje su trebale biti ispričane, a nisu. Potresne i duboke, ja kažem stvarno mnogo interesantniji nekada nego igrani, jer se radi o stvarnim ljudima", zaključio je Fočo.

Čast da otvori AJB DOC Film Festival pripala je spomenutom filmu iz takmičarske selekcije "Za Samu“.

To je priča o intimnom i epskom putovanju kroz ratno iskustvo jedne žene, a ovaj film je izraz ljubavi mlade majke prema svojoj kćerki te govori o životu Waad al-Kateab tokom pet godina ustanka u Halepu, Siriji, kada se ona zaljubljuje, udaje i rađa Samu dok se oko nje vodi kataklizmički sukob. Waad svojom kamerom bilježi nevjerovatne priče o gubitku, smijehu i preživljavanju, istovremeno boreći se s nemogućim izborom – da li pobjeći iz grada kako bi zaštitila život svoje kćerke?

Drugi film na otvaranju je "Čistači“ reditelja Hansa Blocka i Moritza Riesewiecka, kojim će biti otvorena netakmičarska selekcija "Last Minute Cinema“, projekcija počinje u 21 sat. Film govori o nepoznatoj industriji digitalnog čišćenja, skrivenom trećem svijetu gdje se internet rješava sadržaja koji mu se ne sviđa.

Silicijska dolina angažuje pet "digitalnih njuškala“ među hiljadama drugih, a posao im je brisanje "neprikladnih“ sadržaja s interneta. S druge strane, film prikazuje i drugu dimenziju priče; ljude širom svijeta na čije je živote znatno utjecala internetska cenzura. Od zajedničke društvene vizije globalnog sela do mreže lažnih vijesti i radikalizacije, film prikazuje uspon i pad utopijske ideologije društvenih medija.

Nakon otvaranja AJB DOC Film Festivala publiku očekuje 21 dokumentarni film vrhunske produkcije. U svim filmovima koji će biti prikazani postoji težnja za promjenom, što je i slogan ovogodišnjeg festivala, koja se očituje u pojedincu ali i društvu, u tehnologiji isto koliko i državi, ali je najbitnija borba pojedinca koja se dešava zahvaljujući promjeni u njegovoj okolini, navode organizatori.

Također, od 21. do 24. septembra u terminu od 10 do 12 sati, bit će održavan trening i radionica o istraživačkom novinarstvu za novinare i mlade autore, pod vodstvom nagrađivanog britanskog novinara Phila Reesa i urednika vijesti na Al Jazeere Balkans Ede Čelebića. Voditelji treninga i radionice bit će dostupni za izjave medijima u popodnevnim satima.

U nedjelju, 22. septembra u 13 sati u Cinema Cityju bit će održana i prezentacija "Ambasador Palestine: Nova zemlja, novi život“ koju će održati Rawan Damen, rediteljica i konsultantica za medije, koja je osnovala i vodi inicijativu Palestinski ambasador.

Festival je zvanično otvorio Ahmed Mahfouz Nouh, direktor Al Jazeera Documentary Channel, naglasivši  značaj ovog festiva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije