Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva!

0
Radiosarajevo.ba
Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva!
Foto: SFF / Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

Danas je u Sarajevu održana zajednička press konferencija BH Telecoma d.d. Sarajevo i Sarajevo Film Festivala na kojoj je najavljen nastavak trogodišnje saradnje, te objavljene nominacije TV serija koje će se naći u konkurenciji za nagrade Srce Sarajeva za TV serije. Za nagrade konkurira 17 TV serija.

Cijeneći činjenicu da je Sarajevo Film Festival najznačajniji filmski festival u Bosni i Hercegovini, a ujedno i jedan od istaknutijih filmskih festivala u Evropi, prije četiri godine, tačnije 2019. godine, menadžment BH Telecoma je donio odluku da će ova kompanija biti jedan od glavnih sponzora Festivala tokom više narednih godina.

Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma, je povodom planiranog nastavka saradnje sa Obala Art Centrom, organizatorom Festivala, izjavio da se saradnja sa Sarajevo Film Festivalom nastavlja i ove godine vrlo intenzivno, kao i proteklih godina:

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Sedam osoba povrijeđeno u teškoj nesreći kod Tuzle, policija objavila detalje

Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva - undefined

Foto: SFF / Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

"BH Telecom je od samog početka prepoznao Sarajevo Film Festival kao projekat s jasnom vizijom. Vjerujem da će Festival i ove godine, kao i do sada, značajno doprinijeti imidžu naše države, razvoju regionalne filmske industrije, te imati vrlo pozitivne turističke i ekonomske efekte za Sarajevo i BiH. Saradnja BH Telecoma sa Obala Art Centrom, kao što je javnosti poznato, je od početka naše saradnje proširena u dijelu zajedničke realizacije projekata iz oblasti kinematografije ali i pokroviteljstva nove takmičarske kategorije “Srce Sarajeva za TV serije”. I ove godine smo generalni sponzor te kategorije, a od iduće godine ćemo biti dio projekta kao učesnici u takmičarskom dijelu sa našim serijama. Kako smo već ranije najavili, BH Telecom planira investirati 25 miliona KM u produkciju audio-vizuelnog sadržaja, od čega je već 7 miliona uloženo u realizaciju snimanja serija sa domaćim producentskim kućama i bh. rediteljima te dodatnih 18 miliona je osigurano kroz kontinuirani javni poziv BH Content Lab-a.
Koristim ovu priliku da pozovem sve zaniteresirane da se prijave sa svojim projektima iz oblasti kinematografije putem stranice bhcontentlab.ba", izjavio je Sedin Kahriman, generalni direktor BH Telecoma.

"Danas predstavljene nominacije vjerno predstavljaju sliku onoga što je najbolje i najzanimljivije u produkciji TV serija u regionu koji očigledno postaje jedan od najdinamičanijih i najzanimljivijih prostora u Europi po tom pitanju.

Sarajevo Film Festival i BH Telecom povezani su dugogodišnjom saradnjom i partnerstvom. Iza nas su tri izazovne ali uspješne godine, u kojima smo unatoč svim uslovima izazvanim pandemijom nastavili rasti kao brendovi i razvijati audio-vizaulni sektor. Festival je mjesto otkrivanja i promocije najboljih, a BH Telecom se u proteklom periodu svojim kanalima sa kvalitetnim sadržajem, a zatim i velikim finansijskim ulaganjem posebno u segmentu serija, pozicionirao kao apsolutni lider u proizvodnji domaćeg sadržaja u audio-vizualnom sektoru. Prošle i ove godine je BH Telecom bio domaćin dodjele nagrada Srce Sarajeva za TV serije, a od iduće godine sa serijama koje je producirao u okviru BH ContentLaba postaje jedan od potencijalnih takmičara. Od kompanije koja podržava industriju, BH Telecom je dijelom i zahvaljujući platformi koju Sarajevo Film Festival pruža postao direktni akter u filmskoj i TV proizvodnji. Zadovoljstvo nam je što nastavljamo saradnju i sljedeće tri godine i nadamo se da ćemo zajedno nastaviti stvarati nove vrijednosti", rekao je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva - undefined

Foto: SFF / Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

Za nagrade Srce Sarajeva za TV serije 28. Sarajevo Film Festivala strukovni žiri sastavljen od više od 400 filmskih profesionalaca iz regije, ove je godine u konkurenciju za nagrade uvrstio 17 serija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Kosova i Slovenije.

Serije koje su nominirane za nagrade Srce Sarajeva za TV serije su: "Advokado", "Besa 2", "Blok 27", "Crna svadba", "Čudne ljubavi", "Dolina rož", "Kljun", "Leninov park", "Lud, zbunjen, normalan", "Močvara 2", "Mrkomir I", "Nečista krv", "Područje bez signala", "Složna braća", "Ubice mog oca 5", "Šutnja" i "Vreme zla".

Sarajevo Film Festival nagrade za serije je uspostavio prošle godine, s ciljem promocije i odavanja priznanja najkvalitetnijim regionalnim televizijskim serijama prikazanim u proteklih godinu dana te poticaju njihovog međunarodnog plasmana.

Ove godine kategorije nagrada su proširene. Nagrade Srce Sarajeva za TV serije bit će dodijeljene u dvije kategorije: za dramske serije i za komedije.

U kategoriji dramskih serija, dodjeljuje se 8 nagrada: za najbolju dramsku seriju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, najbolju žensku epizodnu ulogu, najbolju mušku epizodnu ulogu, za Zvijezdu u usponu, za najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva - undefined

Foto: SFF / Objavljene nominacije 17 TV serija za nagrade Srce Sarajeva

U kategoriji komedija dodjeljuje se 6 nagrada: za najbolju komediju, najbolju glavnu glumicu, najboljeg glavnog glumca, za Zvijezdu u usponu, najbolju režiju (za epizodu) i za najbolji scenarij (za epizodu).

Ceremonija dodjele nagrada u kategoriji TV serija bit će održana na 28. Sarajevo Film Festivalu, koji se ove godine održava od 12. do 19. augusta.

Dodjela nagrada za TV serije održava se pod pokroviteljstvom BH Telecoma, kompanijom sa kojom Sarajevo Film Festival nastavlja saradnju i sljedeće tri godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije