Sarajevo Film Festival ima službenu šoljicu za kafu!

0
Promotivni tekst
Sarajevo Film Festival ima službenu šoljicu za kafu!
Foto: Atlantic Grupa / Pobjednički vizual nove službene šoljice Sarajevo Film Festivala

Nakon što je stručni žiri Velike Scene odabrao osam najboljih prijava za dizajn službene Grand kafa šoljice za kafu Sarajevo Film Festivala, glasovima publike na velika-scena.com i posjetitelja SFF-a odabran je i pobjednički rad - najboljim dizajnom za šoljicu za kafu odabran je rad "Scena iz filma", autora Darka Karaća iz Banja Luke, koji je osvojio i novčanu nagradu u iznosu od 1000 KM.

U sklopu projekta Velika Scena Atlantic Grupe, mladi kreativni dizajneri imali su priliku pokazati šta znaju na konkursa za dizajn nove službene šoljice Sarajevo Film Festivala, i to šoljice Grand kafe. Tokom konkursa, koji je trajao od 12. do 31. jula 2021. godine, ukupno je pristiglo čak 1248 prijava iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Hrvatske.

Među osam finalista, osim pobjednika Darka Karaća, našli su se Samira Halilović, Nudžeina Kapetanović, Alem Bajrović i Almir Zoletić iz BiH, te Isidora Kukić, Maja Mihajlov i Aleksandar Topić iz Srbije. Drugo mjesto i novčanu nagradu od 400 eura osvojio je Almir Zoletić s radom "Kadar uspomena", a treće mjesto i nagradu od 250 eura Aleksandar Topić s radom "Parola II".

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

Ustavni sud donio odluku: Hoće li SNSD-u biti oduzet mandat četvrtog delegata u Domu naroda BiH?

"Sama ideja za rad došla je spontano. Dugo vremena sam zbog sviranja gitare dolazio u Sarajevo, a jedne godine baš u vrijeme Sarajevo Film Festivala, sam bio smješten neposredno pokraj Narodnog pozorišta i otad imam želju na neki način biti prisutan na festivalu i evo želja mi se upravo ostvarila", rekao je Darko Karać koji se dizajnom bavi tek 2 godine, ali se u kreativnim vodama, svirajući bas gitaru, nalazi već 15 godina.

Darko je pojasnio i motivaciju za pobjednički rad: "Prvenstveno sam bio inspirisan povezanošću kao konceptom koju smatram jednom od osnovnih karakteristika SFF-a, te filma uopšteno - romantična scena iz filma, koja pokazuje bliskost dvoje ljudi, dok sjede i opuštaju se uz kafu, povezuje sve elemente te povezanosti."

Stručni žiri, u kojem su sudjelovali Lejla Begić Vuletić, koja već više od 20 godina gradi priču Sarajevo Film Festivala kao art direktor u Boom produkciji, službenom dizajn studiju Festivala, zatim Zoran Golub, direktor marketinga SPP Kafa Atlantic Grupe i Dragan Šašić, art direktor u agenciji Popular, odabrao je u prvom krugu čak 668 radova koji se svi mogu pogledati na web stranici Velike Scene.

Direktor marketinga Grand kafe Zoran Golub istaknuo je kako je Grand kafa već četvrtu godinu zaredom ponosni sponzor Sarajevo Film Festivala pod sloganom ''sve nas spaja i miris i ukus i uživanje u dobrom filmu''.

''Podršku Grand kafe filmskoj umjetnosti ove godine ponosno proširujemo na podršku svim mladim talentovanim umjetnicima kroz Veliku Scenu Atlantic grupe i drago nam je da je dizajn festivalske šoljice bio inspirativna tema za ovoliki broj mladih umjetnika iz regije'', rekao je Golub i dodao: ''Žiri je imao težak zadatak odabrati osam umjetnički najkreativnijih radova koji su odgovorili na temu kafe i filma, no jako smo sretni što smo priliku za odluku o finalnom pobjedniku dali našim korisnicima i posjetiteljima festivala''.

Ovaj zanimljiv i inspirativan konkurs u kojem su svoje ideje pokazali mladi dizajneri prvi je projekt Velike Scene, regionalne web platforme Atlantic Grupe koja će se nadograđivati i širiti, a na njoj će biti mjesta za sve - glazbenike, pisce, glumce, reditelje, likovne stvaraoce i druge kreativce i umjetnike.

Velika Scena, kao nastavak višegodišnje uspješne saradnje Atlantic Grupe i SFF-a, krenula je ove godine iz Sarajeva, te će, kao jedina ovakva platforma na našim prostorima, postati mjesto motivacije i podrške, te online i offline prostor gdje će se promovirati sloboda izražavanja. Mladim umjetnicima pružit će potrebnu vidljivost s ciljem da pruži dugoročnu podršku kulturi i umjetnosti kao univerzalnom jeziku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije