Noć istraživača 2018: Stvarajmo nove prilike!

L. K.
Noć istraživača 2018: Stvarajmo nove prilike!
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Sanela Kuko, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH

Europska noć istraživača ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 28. septembra 2018. godine u 17.00 sati. Ovo je sedma godina tradicionalnog druženja na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se obilježava u 300 gradova širom Europe.

„LET'S STEAM! Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

EU / Europska noć istraživača: 28. septembra širom BiH festival nauke

Bosna i Hercegovina je jedna od zemalja koja ove godine slavi nauku i to u deset gradova. Organizatori su na današnjoj konferenciji za medije napomenuli da ovih prilika ne bi bilo bez Europske unije zbog koje je omogućeno da se slavi nauka u Bosni i Hercegovini.

Giannluca Vannini, v.d. šefa Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekogranučnu saradnju Delegacije EU je rekao da je ponosan na Noć istraživača koja se odvija posljednjeg petka u septembru.

"Ove godine Noć istraživača se u Bosni i Hercegovini odvija već sedmu godinu i deset gradova se pridružilo ovoj inicijativi, što pokazuje da interes raste. To je događaj koji promovira nauku i ostvarenja u nauci, a nauka i istraživanje su integralni dio ekonomskog razvoja zemlje. Europska unija ohrabruje Bosnu i Hercegovinu da učestvuje u ovakvim programima i da ohrabruje mlade ljude da se pridruže nauci", rekao je Giannluca Vannini.

Biljana Čamur – Veselinović, pomoćnica ministra za nauku i kulturu u Ministarstvu civilnih poslova BiH navela je da su već tradicionalno dio ove manifestacije u našoj zemlji i da im je drago zbog sve većeg odziva.

"Savjet ministara je usvojio revidirani okvirni dokument, Strategiju razvoja nauke za period do 2022. godine i jedan od prioriteta je promocija nauke, istraživanja i inovacija. Nadam se da će u petak biti što veći broj prisutnih u gradovima u kojima će se odvijati Noć istraživača, da budemo dio jedne velike porodice sa ostalim gradovima u EU koji obilježavaju ovaj događaja, kao i da podstaknemo naše mlade da ih što više zainteresiramo za nauku", rekla je pomoćnica ministra Čamur – Veselinović.

Sanela Kuko, savjetnica ministrice obrazovanja i nauke FBiH, vjeruje da će posjete ovogodišnje Noći istraživača premaštiti očekivanja jer je značajan događaj:

"Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke radi na popularizaciji nauke koliko je to moguće, a Europska noć istraživača je jedan od takvih događaja."

Nedžad Koldžo, načelnik općine Novo Sarajevo, koji je prvi otvorio vrata za Noć istraživača prije sedam godina također je istaknuo značaj ovog događaja:

"Drago nam je da smo malo pomogli da ovaj projekt ima tradiciju u našem gradu. Bit ćemo opet dobri domaćini i pozivam naše sugrađane da petak, 28. septembra, rezervišu za Noć istraživača."

Predstavnica konzorcija Europske noći istraživača Aiste Lehmann je rekla da je Noć istraživača pozitivni događaj u BiH i da su zadovoljni posjetama koje rastu iz godine u godinu kao i entuzijazmom koji se veže za njega. 

Napominjemo, cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te poticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Europska noć istraživača pokrenuta je 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije znanstvenih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o utjecaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od 2014. godine "Noć istraživača" je postala "Europska noć istraživača" pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020. Prošle godine Europska noć istraživača obilježena je u 342 grada širom Europe.

Bosna i Hercegovina produžila se 2012. godine, a ove godine Europska noć istraživača održat će u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Bijeljini, Goraždu, Tuzli, Zenici, Konjicu, Trebinju i Brčkom.

Više informacija možete pročitati na internet-stranici www.nocistrazivaca.ba ili na njihovoj Facebook stranici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije