EU / Europska noć istraživača: 28. septembra širom BiH festival nauke

04. 09. 2018. u 15:55:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Evropska noć istraživača ponovo stiže u Bosnu i Hercegovinu 28. septembra 2018. godine u 17.00. Ovo je sedma godina tradicionalnog druženja na svojevrsnom festivalu nauke i istraživanja, koji se obilježava u 300 gradova širom Europe.

 „LET'S STEAM!  Stvarajmo nove prilike!“ je slogan pod kojim se manifestacija održava ove godine.

"Naš stvaralački tim vrijedno radi da i ove godine posjetiteljima svih uzrasta možemo ponuditi bogate zabavne sadržaje, te kreirati prilike da vam približimo nauku i istraživanje, predstavimo naučna dostignuća i inovacije, i podstaknemo vašu maštu različitim interaktivnim eksperimentima, prezentacijama, kvizovima, projekcijama i zabavnim igrama za sve uzraste", navodi se u saopćenju.

Dodaju da stalno rastu, pa će tako i ove godine još veći broj građana moći da im se pridruži u devet bosansko-hercegovačkih gradova u kojima su prisutni ove godine.

Druženja širom BiH

"Družićemo se u Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini, Goraždu, a od ove godine i u Tuzli, Zenici, Konjicu i Brčkom. Dođite i pridružite se zajednici od preko milion radoznalih ljudi koji istovremeno u jednoj noći slave nauku širom Evrope! Budite dio evropskog pokreta za nauku i stvarajte nove prilike zajedno sa nama", poručili su organizatori.

Ulaz na manifestaciju i svi sadržaji su besplatni za posjetitelje svih uzrasta. A organizatori poručuju da je dovoljno da zainteresirani ponsesu samo osmijeh i mnogo radoznalosti.

Pozivaju sve zainteresovane institucije, organizacije, firme i pojedince koji se bave obrazovanjem, naukom, istraživanjem i inovacijama da se prijave za učešće u Noći istraživača u bilo kojem od devet gradova.

Svoj rad mogu predstaviti kroz tradicionalne sadržaje kao što su naučni sajam, naučni kutak ili takmičenje za srednje škole, u okviru koga će se posebno cijeniti ideja, inovativnost, kreativnost i originalnost.

Brojne aktivnosti

Radove, projekte i prezentacije zainteresirani mogu prijaviti na konkurs za zvanično učešće srednjih škola, institucija, organizacija, firmi i pojedinaca u Noći istraživača BiH 2018, koji je otvoren do ponedeljka 20. septembra 2018. godine, a preko  stranice www.nocistrazivaca.ba.

Na istom mjestu mogu se izvršiti prijave i za sve zainteresirane da budu dio  snažne armije volontera, koji su svake godine bili neprocjenjiva podrška tokom održavanja manifestacije.

Tačne lokacije i program manifestacije u devet gradova, kao i svi detalji učešća i kriteriji za prijavu na konkurs takmičenja za srednje škole biće objavljeni na web stranici www.nocistrazivaca.ba, a možete ih pratiti i na facebooku @NocIstrazivacaBiH.

Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuje konzorcij sačinjen od Instituta za hidrotehniku d.d. Sarajevo (HEIS), Udruženja BALKANFILM, Tidea d.o.o.Banja Luka i United World College.

Povećanje svijesti

Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća domaćih naučnika, inovatora i poduzetnika, te podsticanje mladih da razmisle o nauci kao potencijalnoj karijeri.

Napominjemo, Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2017. godine održana u 342 grada širom Evrope, u kojoj je učestvovalo ukupno 2200 istraživača i preko million posjetitelja.
„Evrospka noć istraživača“ se u Bosni i Hercegovini održava od 2012. godine.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA