Popularizacija nauke u BiH važna za razvoj cijelog društva

Radiosarajevo.ba
Popularizacija nauke u BiH važna za razvoj cijelog društva

Na današnjoj konferenciji za novinare, održanoj povodom najzabavnije naučne manifestacije Evropska noć istraživača 2017 u BiH, predstavljen je program manifestacije, te još jednom naglašen značaj partnerske saradnje na promociji i popularizaciji nauke u Bosni I Hercegovini, te njene važnosti za razvoj cijelog društva.

"Nauka i istraživanja su osnova ekonomskog i poslovnog razvoja zemlje, a mogu značajno doprinijeti i procesu integracije u Europsku uniju. Jedna od prednosti je i kreiranje radnih mjesta, kroz razvoj istraživanja. Zato Europska unija podržava Bosnu i Hercegovinu u izgradnji jakih ljudskih potencijala, naročito među studentima i poduzetnicima, te u promociji i učešću u programima Europske unije za istraživanja i njihovo finansiranje", istaknuo je Gianluca Vannini, vršitelj dužnosti šefa odjela za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju, Delegacija EU u Bosni i Hercegovini.

Sanela Kuko, savjetnica ministrice za visoko obrazovanje, nauku i tehnologiju u Ministarstvu za  obrazovanje i nauku FBiH je predstavila naučno-istraživačke projekte i različite vidove saradnje koje ovo ministarstvo podržava, s namjerom da se nauka približi mladima i podstakne što više njih na izbor nauke ko karijere.

"Popularizacija nauke je značajan segment, a mlade treba sto više uključivati u projekte i razvijati im ljubav za različite naučne ddiscipline. Noć istraživača je značajan projekat i upravo strateškom saradnjom možemo doprinijeti većem razvoju nauke u Bosni i Hercegovini", rekla je Kuko.

Kao važan partner manifestacije, grad Sarajevo pruža nesebičnu podršku. Tako je Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva naglasio: "Drago mi je da je Grad Sarajevo domaćin jednom ovakvom projektu i nadam se da ćemo u buduće našu saradnju uspješno dovesti do još višeg nivoa".

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo se zahvalio organizatorima na uspješnoj
dosadašnjoj saradnji i dodao: "Mi smo kao općina ušli u ovaj projekat upravo zbog želje da
kreiramo bolju budućnost, kao općina prvenstveno mladih ljudi, da mlade ljude zainteresiramo za naučne discipline i za kvalitetan naučno istraživački rad, koji će doprinijeti našem daljem razvoju. Mi smo općina koja daje ubjedljivo najveći broj stipendija, a opremili smo i sve kabinete na području Novog Sarajeva kabinetima mehanotronike da približimo mladim ljudima jednu takvu oblast. Nadamo se da ćemo uspjeti u realizaciju sedme Noći istraživača s još jedim od naših projekata, a to je uspostava Međunarodnog omladinskog centra. Veoma važno mjesto u Centru će imati tehnološko-razvojni centar, koji će biti njegog dio".

Tačan iznos ulaganja koja nadležne institucije posvećuju nauci u Bosni i Hercegovini nije poznat,međutim, zato postoje europski fondovi iz kojih se mogu povlačiti značajna sredstva u ove svrhe.

Alma Hasanović, stručna savjetnica za europske integracije i međunarodne odnose u Ministarstvu za civilne poslove Bosne i Hercegovine je istaknula da je pod programom Horizont 2020, posvećenom naučnom i istraživačkom radu, od 2014. godine finansirano 22 različita istraživačka projekta iz Bosne i Hercegovine koje provodi 31 organizacija i institucija.

Hasanović je također istaknula da postoje tri takva programa koja se već provode u Bosni i Hercegovini. To su Cost, Eureka, te Horizont 2020 pod kojim je upravo ovaj projekt Noć istraživača povukao prva sredstva u Bosni i Hercegovini.

Pozvala je sve one koji se bave istraživanjima i naukom da istraže dostupne fondove na njihovoj web stranici www.ncp.ba i pažnju javnosti skrenula na činjenicu da je upravo u toku javni konkurs za dodjelu sredstava za naučne institucije koje učestvuju u Horitontu 2020 i drugim sličnim projektima, ukupnog fonda od 444.000 KM.

Aiste Lehmann, predstavnica nositelja projekta Tidea doo, obraćajući se pristunim predstavnicima ministarstava, gradonačelniku i načelniku rekla je: “Mi kao organizatori manifestacije u ime svih mladih koji žele postati istraživači kažemo da smo spremni raditi zajedno, ujediniti snage i stvoritibolju budućnost".

U okviru Eurospke noći istraživača 2017. u BiH i ove godine posjetiocima će biti predstavljeno mnoštvo zabavno-informativnih sadržaja, kroz različite interaktivne eksperimente, predavanja i igre, te radionice i izložbe.

Organizatori pozivaju sve koji su u mogućnosti da im se pridruže 29. septembra 2017. Od 17 sati u Sarajevu, Banjoj Luci, Bijeljini, Mostaru, Goraždu i Travniku. Europska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Europske unije i organizira se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.

Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Europe, pa je tako prošle, 2016. godine održana u više od 300 europskih gradova, ukojima je preko milion građana slavilo nauku u jednoj noći. Od 2014. godine Noć istraživača je postala Europska noć istraživača pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije