Nataša Kandić: Presudom je smanjen prostor za nove laži

0
Piše: Faruk Vele
Nataša Kandić: Presudom je smanjen prostor za nove laži
Foto: Radiosarajevo.ba / Nataša Kandić i Ratko Mladić

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo (FHP) iz Beograda u razgovoru za Radiosarajevo.ba ocijenila je da je vrlo važno da je "konačno došao taj dan" i da je "donesena konačna, pravosnažna presuda Ratku Mladiću", kojom je on, podsjetimo, osuđen na doživotni zatvor za genocid i zločine u Bosni i Hercegovini.

"Da nema tog iščekivanja. Da se ne pitamo šta će donijeti ta presuda. Presudom je smanjen prostor za nove laži, za nove političke intepretacije, za postojeće inteprtacije, za negiranje zločina! Toliko je utvrđenih činjenica da su oni velika prepreka i brana onom jednom negativnom stanju koje danas imamo. Utvrđene su čvrste činjenice kada su u pitanju genocid u Srebrenici, i kada s u pitanju jednako teški zločini kao što je istrebljenje, deportacije, prisilno premještanje, kao što su ubistva u Prijedoru, Vlasenici, Foči, Sanskom Mostu... Mi sada sa tim činjenicama imao jednu potpuniju sliku o tome što se događalo i manje prostora za višegodišnje negiranje iz raznih razloga", kazala je Kandić za Radiosarajevo.ba.

Prema njezinim prječima, nema razloga za neko nezadovoljstvo, bez obzira što presudom nije potvrđeno postojanje genocida na širem prostoru BiH.

"Nisu manje teški, manje užasni zločini koji su se dogodili u Prijedoru. Ne treba zaboraviti da je u presudi Pretresnog vijeća bilo govora i o tome da u Prijedoru i Foči, postoje dokazi da je među lokalnim počiniocima bilo onih koji  su imali, dijelili genocidne namjere, ali je bilo teško povezivanje sa Mladićem i višom strukturama vlasti", dodala je Kandić.

Podvukla je da "imamo dovoljno činjenica o užasno teškim zločinima koji su počinjeni".

"Da li ćemo u ovom trenutku sve te činjenice iskoristiti kao najjače oružje protiv negiranja genocida, ili ćemo ih uzeti za loše stvari koje postoje za pravdanje, za nastavak jedne političke klime, gdje više komplimenata i hvale ima na račun osuđenih za zločine, nego razumijevanje i brigu za žrtve zločina za koje su te osobe osuđene, to je pitanje", zaključila je Kandić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije