Nataša Kandić oštro osudila Vučićevo priznanje negatoru genocida u Srebrenici

3
Radiosarajevo.ba
Nataša Kandić oštro osudila Vučićevo priznanje negatoru genocida u Srebrenici
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Nataša Kandić

Nataša Kandić, osnivačica Fonda za humanitarno pravo, oštro je osudila akt predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je u nedjelju odlikovao negatora genocida u Srebrenici, Petera Handkea.

"Predsednik Srbije je dodjelom Ordena Karađorđeve zvezde Handkeu započeo rat protiv civiliziranog svijeta, susjeda i svakog od nas u Srbiji koji nosimo sramotu počinjenog genocida i masovnih zločina srpskih snaga u ratovima 90-tih", napisala je ona na svom profilu na Twitteru.

"Ni tračka nade nema", istakla je Kandić.

Dobitniku Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu u nedjelju je uručeno državno odličje Srbije, dodijeljeno službeno u februaru prošle godine u povodu Dana državnosti zbog njegova "iznimnog doprinosa predstavljanju Srbije u sferi kulture".

Kontroverznom austrijskom nobelovcu, koji je zbog svoje potpore Slobodanu Miloševiću i negiranju genocida proglašen nepoželjnim u Sarajevu, a potom i na Kosovu, Orden Karađorđeve zvijezde prvog stupnja uručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, uz poruku: "sretan je srpski narod što u svoje prijatelje ubraja i Handkea".

"Prihvaćajući naš orden, pisac čini veliku čast Srbiji, a dodjeljujući ovaj najznačajniji orden Srbija pokazuje zahvalnost svom akademiku i prijatelju Handkeu. Hvala vam na svemu što činite za našu zemlju", istaknuo je Vučić prigodom dodjele visokog državnog odličja, ocijenivši da "svaki Handkeov glas zvuči gromoglasno".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije