Nakaš upozorio: Ne slušajte laike, ne uzimajte na svoju ruku lijekove protiv korone

E. M.
Nakaš upozorio: Ne slušajte laike, ne uzimajte na svoju ruku lijekove protiv korone
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Bakir Nakaš

U jeku pandemije koronavirusa, kada svakodnevno raste broj zaraženih u našoj zemlji, posebnu opasnost predstavljaju laici koji na društvenim mrežama objavljuju svoje terapije i daju sebi za pravo da dijele savjete kako se treba liječiti od COVID-19, kazao je u razgovoru za Radiosarajevo.ba iskusni ljekar Bakir Nakaš.

Naglasio je da je to posebno opasno jer nijedna terapija nije ista za dvije osobe, te lijek često može postati otrov ako se uzima bez konsultacije s ljekarom ili farmaceutom.

"Ljudi završe medicinski fakultet i specijalizaciju. Svaki pacijent je novo iskustvo za ljekarra i oni svakodnevno imaju nova saznanja o lijekovima kojima liječe pacijente. Savjeti laika koji putem društvenih mreža objavljuju navodne terapije su vrlo opasni, kazao je Nakaš za Radiosarajevo.ba. 

Sve drugo je izlaganje riziku da lijek može postati otrovi nanijeti šetetu organizmu i zdravlju, dodao je on.

"Značajno je ne uzimati bilo kakve lijekove napamet, Možete dobiti ono što ne biste željeli. Možete pročitati kako se neko liječio i to njegovo iskustvo. No, to nikako ne znači  da će neka terapija imati uspjeh kod svih osoba. Ne bi bilo pametno primjenjivati tuđa iskustva. Ne biste trebali praviti eksperimente i onda se otrovati", upozorio je Nakaš.  

Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo je pozvao ljude bez medicinskog obrazovanja da se suzdrže od javnog iznošenja stavova i savjetovanja o načinu uzimanju lijekova, koji se inače izdaju kontrolisano na recept i koriste pod kontrolom ljekara ili farmaceuta. 

"Osobe koje su laici često opažaju zdravlje i bolest na potpuno drugačiji način od zdravstvenih stručnjaka, posebno ljekara. Zdravstveni stručnjaci najčešće imaju biomedicinsko razumijevanje bolesti i zdravlja, što je u suprotnosti, a ponekad i u konfliktu sa opštim laičkim objašnjenjima", saopćeno je iz Ministarstva zdravstva KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije