Poduzetnik Ejub Kučuk pozitivan na koronu: Detaljno opisao borbu s opasnim virusom

Radiosarajevo.ba
Poduzetnik Ejub Kučuk pozitivan na koronu: Detaljno opisao borbu s opasnim virusom
Foto: Facebook / Ejub Kučuk

Ejub Kučuk, poduzetnik, vlasnik jedne marketinške agencije i lanca pekara, nažalost sa suprugom pozitivan je na koronavirus, potvrdio je to svojim prijateljima na Facebook profilu.

Objavu na ovoj društvenoj mreži objavljujemo uz saglasnost autora:

Naša borba s COVID19!

PRIJE 9 DANA (četvrtak 23.07.) su me malo pekle oči. Kontam od maske, vruće je vani, a ja je stalno nosim.

PRIJE 8 DANA (petak 24.07.) sam počeo kašljucati. Ništa ozbiljno, ni napadno. Više kao kad se prehladim, pa sam pomislio da me je napuhalo na motoru. Kako je dan odmicao kašalj nije prolazio pa sam odlučio da se Nerma i ja izolujemo na donjem spratu kuće, a djeca na gornjem spratu. Svi su negodavali i govorili da sam ters ali ja nisam popuštao. 

PRIJE 7 DANA (subota 25.07.) sam dobio blagu temperaturu (37.5 do 38.0), mišići nogu, kosti u nogama i krsta su me počela probadati. Nerma me ružila da prizivam „koronu“ ali je i ona počela osjećati slične simptome, pa se sve manje zafrkavala. Pio sam istu terapiju, nekoliko puta sam popio Paracetamol za temperaturu koja je odmah spadala ispod 37. Čajeve, sokove i vodu sam pio non stop, mislim da sam za vikend mokrio 200x.

PRIJE 6 DANA (nedjelja 26.07.) mi je bilo bolje. Malaksalost je ostala, ali su temperatura i bol otišli. Nerma je bila super, samo su je noge strašno bolile što je rješavala paracetamolom. Karantin u kući je nastavljen.

PRIJE 5 DANA (ponedjeljak 27.07.) smo se svi testirali na koronu u Al Tawil klinici iako nikakvih simptoma nismo imali, iako smo i ja i Nerma bili super. Nerma i ja smo bili pozitivni, djeca negativna hvala Bogu. Terapiju od prvog dana smo nastavili, karantin smo nastavili.

PRIJE 4 DANA (utorak 28.07.) smo, odmah ujutro, nazvali ambulantu porodične medicine, javili da smo pozitivni, da smo izolovani i da bi voljeli raditi PCR. Nakon par sati odbijanja da nas testiraju jer smo testirani privatno, tražili smo da nam otvore bolovanje nakon čega su rekli da ne mogu bez zvaničnog PCR testa i tek nam onda izdali uputnicu za Vrazovu. Već je bilo 11.50, testira se samo do 12.00 pa su nam u Vrazovoj rekli da dođemo u srijedu. Dođemo kući, znamo da ulazim u krizni period (peti do sedmog dana) još uvijek nemamo zvaničnu terapiju, liječimo se vitaminima. Isključivo na nagovor Jasmina i Amele Mrzić (naših kućnih prijatelja) u utorak počinjemo uzimati Sumamed.

PRIJE 3 DANA (srijeda 29.07.) smo otišli u Vrazovu na testiranje. Bio je to prvi dan rada COVID19 ambulante pa nas je doktorica s trijaže slala na bočni ulaz, sestre s bočnog ulaza nas vraćale na trijažu, trijaža opet na bočni ulaz. Na kraju smo jedva saznali da se bris vadi s druge strane trijažnog kontejnera. Pa smo čekali pola sata na suncu da se neko pojavi i na kraju izvadili bris. I dalje smo se osječali OK, mnogi se ne bi testirali. Tek poslijepodne Nerminu počinje sve boliti (čak i koža i kosa). Nastavljamo s terapijama, drugi dan uzimamo Sumamed. Ja sam odlično.

PRIJE 2 DANA (četvrtak 30.07.) Nermu i dalje boli sve, ja sam četvrti dan dobro i nemam nikakve simptome. I opet, iz paranoje i predostrožnosti, zovemo u Al Tawil Polikliniku da izvadimo nalaze i slikamo pluća. Rentgen mi ništa ne pokazuje, za Nerminu sumnjaju na upalu pluća pa radi CT i vadi krv. Otkriju blagu upalu pluća, smireno nas vode od doktora do doktora. Nerma ide na pregled kod doktorice Bucalo, mene zove Dr. Tawil u ordinaciju, smireno mi pojasni situaciju.

Poslijepodne mi se vraća kašalj, bole me krsta i noge, otpadaju.

PRIJE 1 DAN (petak, 31.07.2020.) – opet kašljem, Nerma je stabilna, glavobolja je jaka pored svih tableta koje koristi.

DANAS (subota 01.08.2020.) – Nerma i ja smo stabilni, ona i dalje ima malu temperaturu, ja kašljucam, umara me kada pričam, bole me krsta i noge. Od 9 dana, koliko smo već u izolaciji, 6 dana smo se liječili sami, posljednja 3 dana po terapiji iz klinike Al Tawil. Iako smo se prijavili porodičnom doktoru u utorak (danas je peti dan), tek maloprije su javili da je gotov PCR, da smo pozitivni i da se javimo u ponedjeljak. NISMO DOBILI nikakvu TERAPIJU, ponašaju se kao da je sve normalno iako Nerma kaže da ima upalu pluća. Velika je šansa da će nam krenuti oporavak prije nego dobijemo terapiju od države, prije nego izvadimo dodatne nalaze o trošku države i dobijemo rješenje o izolaciji.

Naša djeca su hvala Bogu negativna jer smo se na vrijeme izolovali. Naši uposlenici su negativni (nismo s njima ni imali kontakta dugo vremena ali su se testirali za svaki slučaj). Nikog nismo zarazili jer nismo čekali na simptome nego smo reagovali paranoično i prihvatili da imamo koronu bez ikakvih simptoma.

Mjesecima nosim masku, ne rukujem se i ne grlim ni sa kim, u džamiji obavezno koristim serdžadu, gdje god se okrenem imam dezinficijens. Nisam bio u kontaktu sa zaraženim osobama, ne izlazimo vani, izbjegavamo bilo kakva okupljanja. Nerma isto kao i ja, a opet smo pokupili virus i samo zbog paranoje i što nismo negirali nego prihvatili situaciju, nismo prenijeli virus dalje, nismo završili u bolnici.

Dragi prijatelji,
- virus je stvaran, nije laž
- 30% zvanično testiranih je pozitivno.
- Više od 6.000 zvaničnih aktivnih slučajeva u BiH ima, a ja iskreno mislim da ima par desetina hiljada zaraženih
- Garantujem da se 2/3 zaraženih ne testira
- Garantujem da više 50% zaraženih hoda ulicom iako znaju da su zaraženi. Ne zaboravite da ih niko ne kontroliše kao što ni nas ne kontroliše.
- Znam jako mnogo osoba koje su obolile u posljednje vrijeme.
- Nažalost, imam i kuma koji je danas preselio na bolji svijet zbog COVID19.

Šta vas može spasiti:
- Ne poričite virus
- Sumnjajte prvo na sebe i svoje ukućane pa na sve ostale
- Ako samo malo kašljete ili imate blagu temperaturu bolje da se ponašate kao da imate COVID19 nego da nemate. Ne zaboravite, ja sam 2 dana imao blage simptome, pa sam 5 dana bio odlično, a onda mi se vratio kašalj i bol u kostima. Od toga vas samo malo dijeli da dobijete upalu pluća koja u danu može prerasti u komatozno stanje.
- Ako vam je iko u okolini sumnjiv, nemojte se viđati ni pozdravljati jer nije vam sumnjiv(a) bez razloga.
- Ne družite se s osobama koje se ne pridržavaju i ne poštuju mjere zaštite
- Nosite maske, perite ih i otkuhavajte svaki dan, jednokratne bacajte
- Čim dođete kući, presvucite se i sterilizujte mobitel + sve što koristite i u kući kao i vani
- Kupite lijekove sa fotografije, ne čekajte da vas država izliječi jer može biti kasno.

Da sam znao sve ovo i da sam imao terapiju, danas bi možda moj kum bio živ. Za njega je kasno, ali možda neko drugi preživi zbog napisanog pa evo još jednom terapije:

Izdržimo li ovako do ponedjeljka, nadam se da ćemo Nerma i ja krenuti prema oporavku jer će to biti dvanaesti dan.

Hvala svim prijateljima na porukama podrške. Hvala Jasko i Amela što niste htjeli čuti "neću" kad je Sumamed u pitanju.. Hvala Đejla, Azra, Jasmina i Igore na supama i ručkovima koje nam spremate i ostavljate na terasi. Hvala i na čajevima i sokovima s C vitaminima Azra. Hvala Nermi Fočak na hurmašicama koje instantno oporavljaju.

Posebno hvala Hati Ducic, dr. Bucalo, Dr. Tawil i ostalim Al Tawil uposlenicima. Sigurno ste ste nam spasili život i učinili da se osjećamo sigurno tokom ovog teškog perioda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije