Laktašenkov kazačok

14
Radiosarajevo.ba
Laktašenkov kazačok
Foto: Flickr / Kakve poteze vuče Dodik AKA Laktašenko

Kada je u decembru 2022. godine Aleksandar Bocan Harčenko, ruski ambasador u Srbiji, kazao da je "status kandidata" Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji (EU) "veoma opasan", malo ko se osvrnuo na ovu vrstu upozorenja zvanične Moskve. Tim prije jer su se prijetnje ruskih diplomata uglavnom odnosile na NATO put naše zemlje.

Putinov operativac

Putinov operativac za ovaj dio svijeta (bio je i bivši ruski ambasador u Sarajevu) tvrdio je tada da "davanjem kandidatskog statusa BiH" Europska unija "samo pokušava držati tu zemlju podalje od Rusije"!? Štaviše, on je tada prijeteći pozvao Srbe "da se usprotive", jer će članstvo u EU ukinuti ovlasti koje entitet RS ima!

Kao da, zaboga, BiH (a entitet RS sa oko 30-tak posto učestvuje izvozu naše zemlje) plasira svojih skoro 73 posto proizvoda u Rusiju, a ne u 27 članica; kao da se iz "ruskog sveta", a ne iz zemalja poput Austrije, svih ovih godina investira u BiH. Kao da se, na koncu, oni redovi ljudi iz Banje Luke odlaze na rad širom ruskih prostanstava, a ne u Njemačku, Sloveniju, Austriju itd.  

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Veliko nevrijeme stiglo i u Bosnu i Hercegovinu: Pogledajte veličinu grada koji je padao

Skoro 14 mjeseci od spomenutog Bocanovog upozorenja odlikovanog ruskog diplomate, Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) upozorava da će BiH ne učini još jedan korak naprijed u martu ove godine – glavni krivac za to biti predsjednik bh. entiteta RS Milorad Dodik.

"Umjesto da se u dobroj vjeri uključi u pregovore sa svojim koalicionim vladajućim partnerima, gospodin Dodik nastavlja da prakticira politiku blokade i ucjene dok nastoji okriviti druge za nedostatak napretka", kaže se u objavi Ambasade na društvenoj mreži X.

Dva dana kasnije, u intervjuu za zagrebački Večernji list i specijalni izaslanik njemačke savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin ocijenio je da je Dodik "najveća prepreka napretku BiH".

Žestoka poruka predstavnika njemačke vlade Dodiku: "Najveća prepreka napretku BiH"

Žestoka poruka predstavnika njemačke vlade Dodiku: "Najveća prepreka napretku BiH"

Dok i dalje tvrdi da je "spreman za EU", notorni Dodik prijeti blokadom europskog puta BiH?! I to (ovaj put), kao, ukoliko se visoki predstavnik Christian Schmidt umiješa u izmjene Izbornog zakona u BiH. Ponovo iznosi teze o donošenje izbornog zakona u RS, čime potvrđuje da želi nastaviti podrivati institucije države BiH.

Federalna TV je ispravno zaključila kako iz Dodikovih poruka proizlazi da od ispunjavanja ostalih obaveza na putu BiH ka EU nema ništa, prebacujući ponajviše odgovornost na "Trojku" (Narod i Pravda, Naša stranka i SDP).

Nakon što je ispalio nove prijetnje Dodik se, razumije se, uputio na noge, a gdje drugo do Aleksandru Lukašenku, najvećem savezniku ruskog lidera Vladimira Putina.

Hadži Mile

Na jučerašnjem susretu s poznatim europskim diktatorom, koji je istina na vlasi duže i od samog Dodika – lider SNSD-a se "topio" od radosti, najavljujući milione (valjda saudijskih dolara) za bjeloruske autobuse i slične gluposti.  

Otud se – onako sasvim simbolično – uputio u Kazanj, gdje bi trebao da se sastane sa predsjednikom Tatarstana, ali i sa "babuškom" Putinom koji ne pokazuje ni najmanje namjere da okonča agresiju na Ukrajinu. Tu famoznu "specijalnu operaciju" s ciljem "denacifikacije" kakvu bi – sudeći po njegovoj retorici – rado poveo i naš Hadži Mile, ali i nemali broj njegovih istomišljenika u Vučićevoj Srbiji.

Milorad Dodik i Vladimir Putin
Foto: EPA-EFE: Milorad Dodik i Vladimir Putin

Liči li onda ova Dodikova putanja na politiku jednog od zvaničnika zemlje koja želi u EU? Dakako, ne!

Šta nam onda sve ovo govori? Da su međunarodni zvaničnici sasvim u krivu kada Dodikovu politiku posmatraju kao autonomnu i od njega ovisnu, pa će ga se, eto, privoliti da ide ka Briselu.

Da bi se shvatila pozadina ovog antieuropskog put (kao i onomad protiv NATO-a) nije potrebna nikakva posebna analiza. Nema tu nikakve posebne tajne, niti je huda "Trojka" šta pogriješila prema svojem savezniku, mada po Bosni hodaju na prstima ne bili naljutili "Laktašenka".

Stvar je vrlo prosta – Dodik provodi politiku Moskve i Vladimira Vladimiroviča Putina, a glavni cilj te politike je, nakon NATO-a, spriječiti ulazak BiH u EU! Onako kako će reći Bocan Harčenko. Posljedično, ostaviti zemlju u geopolitičkom vakumu – kao pogodnu igračku za provokacije u zaleđini Sjevernoatlantskog saveza.

Zaustavite Dodika

Zato je Dodik opasni destabilizator koji je u strahu od aferima svoje 20. godišnje vladavine i suda spreman učiniti sve, baš sve po nalogu bilo jednog Lukašenka, Lavrova ili "ruskog cara" Putina, pa, i zaigrati novi ruski vojni kazačok, a možda i tatrski sabantuj, nasred butum Bosne. To je onaj "maligni utjecaj" na koji nas upozorava i vrh NATO-a.

Sve dotle dok EU - često smišljeno omamljena od zvaničnog Zagreba i posebno Dodikovog saveznika Dragana Čovića, čovjeka opasnih namjera koji se koliko je jučer zalagao za "više ruskog utjecaja ovdje" (za više vidjeti: uloga u "Južnoj interkonekciji"), ne prestane slati razne Angeline Eichhorst (kao onomad Catherine Ashton) na noge voždu od Banje Luke, ili ga pozvati na ćaskanje u Brisel, dakle, dok ne pokaže odlučnost da jednim glasom sankcionira secesionizam predsjednika SNSD-a, dotle se ovaj uplašeni autokrata (otud je i opasniji) neće zaustaviti u svojoj politici destrukcije, pravnog i verbalnog nasilja. Možda sutra i oružanog, na nekom novom dešavanju naroda, "na granici"...

Denis Zvizdić: 'Dodik je najavljivao veliki novac iz Mađarske, a došlo je 10 traktora'

Denis Zvizdić: 'Dodik je najavljivao veliki novac iz Mađarske, a došlo je 10 traktora'

Onog trenutak kada ne bude mogao da pređe granicu kod Bosanske Gradiške ili Bosanskog Broda i kada ne bude mogao do svojih haram para izvučenih – ko zna kako - po europskim prijestolnicama  - Mile Dodik će prestati bojkotirati europski put, huškati napaćeni narod jedne ne druge, te  "sive pretvarati u crne tačke", kazano jezikom člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića.

Ukoliko se to ne dogodi, moglo bi biti kasno. A Dodik i njegove lopovske sabratime ionako neće biti briga za novi krug nesreće bosanskog puka.

Ovo bi o svojem partneru svjetskim zvaničnicima morala reći i "Trojka" iz Sarajeva. Ali, insallah - neće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije