Dodik otputovao u zagrljaj Lukašenku: 'Možete računati na nas, došli ste kod svojih prijatelja'

9
Radiosarajevo.ba
Dodik otputovao u zagrljaj Lukašenku: 'Možete računati na nas, došli ste kod svojih prijatelja'
Foto: Printscreen / Milorad Dodik i Aleksandar Lukašenko

Predsjednik manjeg bh. entiteta RS Milorad Dodik otišao je korak dalje pa se tako danas, 19. februara, sastao se bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Bjeloruski predsjednik srdačno je dočekao Dodika.

"Bjelorusija uvijek rado pruža pomoć i podršku RS", izjavio je Lukašenko, javlja dopisnik Belte.

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

Bravo, Bosanac: Milan Đurić postigao dva gola protiv Lazija

"Čitao sam o vašem radu u Bjelorusiji za ovo vrijeme. Pozdravljam vaš rad ovdje. Trebate znati ono glavno: ako vam nešto u Bjelorusiji odgovara u smislu tehnologije i drugih pitanja u poljoprivredi, industriji, zdravstvu - uvijek smo vam spremni pomoći", dodao je bjeloruski čelnik.

Aleksandar Lukašenko je istaknuo i da Bjelorusija pomno prati situaciju na Balkanu.

"Vi dobro znate moj stav. O svim slučajevima i pitanjima koja postoje, i događajima koji su se događali u nama prijateljskoj Jugoslaviji. Kada je jednostavno bila raskomadana na dijelove. Znate moj stav, moj odnos prema vama u najtežim vremenima, kad je  Srbija bombardovana", izjavio je Lukašenko.

Dodik uspostavlja svoje bilateralne odnose s državom koja je najveći saveznik režima u Moskvi

Dodik uspostavlja svoje bilateralne odnose s državom koja je najveći saveznik režima u Moskvi

"Znamo da vam tamo ponekad nije lako, ali vi se hrabro borite. Mi to pozdravljamo. Samo hrabrost i otpornost, a snaga danas, nažalost, može odrediti budućnost ove ili one države, regije, okruga, teritorija. Mislim da se vi tu čvrsto držite zastupajući interese pravoslavnog naroda i naroda koji vam vjeruje. Mi smo u tom pogledu na vašoj strani. A, vi možete računati na nas. Ukratko, došli ste kod svojih prijatelja", zaključio je Lukašenko.

Na treba zaboraviti da Milorad Dodik u glavnom gradu Bjelorusije, Minsku, uspostavlja bilateralne odnose s državom koja je najveći saveznik režima u Moskvi i koja grca pod teretom sankcija.

Nakon sastanka sa Lukašenkom, predviđeni su susreti Dodika sa premijerom Bjelorusije Romanom Golovčenkom i predsjednikom bjeloruske Akademije nauka.

Delegacija RS boravi u zvaničnoj posjeti Bjelorusiji, gdje je tokom posjete državnoj instituciji "Minski naučni praktični centar za hirurgiju, transplantaciju i hematologiju", potpisan sporazum o saradnji Ministarstva zdravlja RS i Komiteta za zdravlje Bjelorusije.

Delegacija RS obišla je i holding kompaniju "Belkom munmaš", koja se bavi proizvodnjom transportnih vozila, autobusa i tramvaja, s kojom je također dogovorena saradnja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije