Žestoka poruka predstavnika njemačke vlade Dodiku: "Najveća prepreka napretku BiH"

15
Radiosarajevo.ba
Žestoka poruka predstavnika njemačke vlade Dodiku: "Najveća prepreka napretku BiH"
Foto: Kolaž / Njemačka obustavlja podršku zbog Milorada Dodika

Specijalni izaslanik njemačke savezne vlade za zemlje zapadnog Balkana Manuel Sarrazin ocijenio je u izjavi za zagrebački Večernji list da je predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Milorad Dodik "najveća prepreka napretku Bosne i Hercegovine".

"Najveća prepreka napretku Bosne i Hercegovine je predsjednik RS-a Milorad Dodik, ali gospodin Dodik, naravno, nije jedina prepreka. Razumije se da i ostale stranke u BiH, bez obzira na to jesu li u vladajućoj koaliciji ili opoziciji, moraju svoje interese ostaviti po strani i odlučno raditi na reformskom putu u smjeru Europske unije", kazao je Sarrazin, kojeg je na tu dužnost imenovala Annalena Baerbock, šefica njemačke diplomatije iz vlade kancelara Olafa Scholza.

Govoreći o pristupanju zemalja zapadnog Balkan EU, Sarrazin je posjetio kako "svako zna da je otvaranje pristupnih pregovora tek početak procesa".

Admir Lisica: Svi porazi Aleksandra Vučića

Admir Lisica: Svi porazi Aleksandra Vučića

"Brzina reformi i njihove provedbe određuje brzinu procesa pristupanja", dodao je.

Istakao je i kako Njemačka očekuje da zemlje zapadnog Balkana svoju vanjsku politiku ujednače sa zajedničkom vanjskom politiku EU.

Manuel Sarrazin
Foto: Fena: Manuel Sarrazin

"U to spadaju i sve odluke EU na tom području, posebno vezane za sankcije Rusiji, ali i Iranu. Srbija na tom polju stoji znatno lošije od ostatka zemalja zapadnog Balkana. Nosioci političke odgovornosti u Srbiji trebali bi biti svjesni da se u procesu pristupanja EU ne može samo pobrati vrhnje. Očekujem i da se u zemljama koje se nalaze na putu prema EU održavaju demokratski izbori", zaključio je Sarrazin.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije