Pogledajte "Kad je vrijeme stalo": Lični predmeti žrtava iz masovnih grobnica

Radiosarajevo.ba, Fena
Pogledajte "Kad je vrijeme stalo": Lični predmeti žrtava iz masovnih grobnica
Izložba "Kad je vrijeme stalo", u okviru koje su prikazani satovi i drugi lični predmeti pronađeni u masovnoj grobnici Tomašica i drugim grobnicama, otvorena je večeras u Historijskom muzeju u Sarajevu.

Na otvaranju izložbe istaknuto je da je cilj izložbe da posjetioca upozori na to vrijeme kada su ubijane žrtve čiji su predmeti pronađeni, ali i na činjenicu da vrijeme utječe na sve pa tako i na zaborav.

Koautor izložbe Mujo Begić rekao je da su izložbom željeli vratiti žrtvama dostojanstvo i odati posebnu počast svim nevino ubijenim. Dodao je da su satovi često bili prvi predmeti koji su pronalaženi prilikom ekshumacija, te da je to bio slučaj i pri iskopavanju posmrtnih ostataka u masovnoj grobnici Tomašica.

Drugi autor Edis Vojić naglasio je da je historija učiteljica života, ali da nas ona neće ničemu naučiti ako pred njom budemo zatvarali oči. Naveo je da je izložba ujedno i poruka mira, potrebe za suživotom i nade u bolju budućnost. 

Predsjedavajući Kolegija direktora Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović pojasnio je da su predmetni satovi važni jer su često jedina preostala uspomena porodicama žrtava, ali i dokazni materijal na suđenjima za ratne zločine.

Organizatori izložbe su Institut za istraživanje zločina protiv čovječnosti i kršenja međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu i Historijski muzej BiH.

Izložba je otvorena naredni mjesec dana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije