Save the Children: Spasimo djecu Alepa

Radiosarajevo.ba
Save the Children: Spasimo djecu Alepa
/ Fotografija sa twittera
Nick Finney, direktor Save the Childrena u sjevero-zapadnoj Siriji izjavio je u svojoj poruci svjetskoj javnosti:

“Užasno smo zabrinuti za sudbinu humanitarnih radnika, djece i drugih civila koji su blokirani u Alepu. Naši partneri imaju najmanje 300 humanitarnih radnika koji su još uvijek u gradu, žive pod intenzivnim bombardovanjem sa svojim porodicama, a zabrinuti su da će biti uhapšeni ili ubijeni ukoliko pokušaju da ga napuste. Vjeruje se da je na stotine djece još uvijek u središtu borbi sa svojim roditeljima, ili su sami ukoliko su ostali bez roditelja u toku bombardovanja. U nedostatku hitne pomoći, hrane ili medicinskih ustanova, situacija je katastrofalna, a tako je već mjesecima. Građani se najviše plaše napada iz osvete, koji su izgleda postali stvarnost – UN navodi da je potvrđeno da je 82 civila, uključujući i 13 djece, ubijeno iz neposredne blizine, te da brojna tijela leže na ulici". 

Strane u sukobu su krajnje odgovorne za smrt i patnje civila. Ali međunarodna zajednica, posebno pet stalnih članica Vijeća sigurnosti, također nose odgovornost za ono što se dešava u Alepu. U potpunosti smo podbacili u zaštiti civila, kao i hrabrih humanitaraca koji nastavljaju da služe svojoj zajednici uprkos tome što su i njihovi domovi uništeni, a njihova djeca idu u krevet gladna svaku večer. Porodicama koje očajnički žele napustiti grad ne pokazuje se ni malo dostojanstva niti humanosti. Moramo, bar sada, učiniti da ovaj pokolj stane i evakuisati preostale civile. To bi se trebalo učiniti kroz međunarodno praćene sigurne rute koje će dati ljudima mogućnost da odu na područja pod kontrolom opozicije.“

Save the Children je duboko zabrinut za sudbinu djece i humanitarnih radnika i njihovih porodica koji su blokirani u preostalim opkoljenim dijelovima istočnog Alepa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije