Istražujemo ekološke prakse: Druga gimnazija Sarajevo

15
Radiosarajevo.ba
Istražujemo ekološke prakse: Druga gimnazija Sarajevo
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Druga gimnazija Sarajevo

Druga gimnazija u Sarajevu, jedna je od škola sa najdužom historijom i tradicijom podučavanja svojih učenika. Osnovana je za vrijeme austrougarske vladavine, davne 1905. godine, kada je nosila naziv “Druga muška realna gimnazija”. Tokom Drugog svjetskog rata, prvobitna zgrada ove sarajevske škole biva uništena, a nova i danas prepoznatljiva zgrada Druge gimnazije u centru Sarajeva, u ulici Sutjeska, izgrađena je 1959. godine. Tada škola mijenja naziv u Matematičko-informatička gimnazija “Ognjen Prica”, a nakon osamostaljenja BiH dobija naziv "Druga gimnazija Sarajevo.

Posljednjih mjeseci hodnici škole uglavnom su prazni, s obzirom da se nastava, usljed epidemije COVID, odvija online. Inače, ova javna ustanova dnevno broji oko 850 korisnika, od učenika, profesora, saradnika, do nenastavnog osoblja. Važno je istaknuti da je ekološka svijest prisutna kod svih korisnika.

Učenici i zaposlenici škole se na razne načine brinu o očuvanju okoliša
Druga gimnazija u Sarajevu, jedna je od javnih ustanova koja može služiti kao pozitivan primjer planiranja i provođenja dobrih ekoloških praksi u cilju očuvanja i zaštite okoliša.

Druga gimnazija Sarajevo  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Druga gimnazija Sarajevo

Selektivno prikupljanje otpada

U školi je uspostavljen sistem selektivnog prikupljanja otpada za papir, plastičnu ambalažu i staklo.

“Učenici i profesori upoznati su sa politikom reduciranja količine materijala i otpada za reciklažu, čime dodatno pospi-ješuju očuvanju okoliša. KJKP Rad zadužen je za odvoz prikupljenog papira, a Ekopak d.o.o je angažiran za odvoz ostalog smeća”, objašnjava Aida Sejdić-Melezović, profesorica i koordinatorica tzv. KAS predmeta (Creativity and activity service) u Drugoj gimnaziji.

Profesorica Aida Sejdić-Melezović - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Profesorica Aida Sejdić-Melezović

S obzirom na veliki broj korisnika u zgradi, iskazana je potreba za dodatnom količinom kontejnera za razvrstavanje. 

Škola je još prije 5 godina pokrenula pilot projekt za prelazak na elektronske dnevnike, čime se smanjuje količina upotrijebljenog papira. Ipak, Ministarstvo obrazovanja i dalje od škole zahtijeva da se vodi i standardni dnevnik, ali u školi očekuju da će ova praksa uskoro biti napuštena. 

Dolazak u školu alternativnim transportom

Profesorica Sejdić-Melezović izdvaja brojne mini projekte učinika koji su istražuju i podstiču korištenje alternativnog transporta do škole.  Učenicima, kao i uposlenicima omogućen je dolazak biciklima, skejtbordovima i rolama do škole, s obzirom da u dvorištvu postoje držači za bicikle i skejtbordove, kao i privatni ormarići za svakog učenika. Veliki broj njih koristi ove načine transporta. Jedan od učeničkih projekata bio je i kratki film koji je prikazao da se korištenjem alternativnih vidova transporta, ne samo smanjuje emisija ugljičnog dioksidda, već i štedi na vremenu, s obzirom  na velike gužve na saobraćajnicama u gradu.  

Druga gimnazija Sarajevo  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Druga gimnazija Sarajevo

Ozelenjavanje krova zgrade

Jedna od značajnijih inicijativa koju u ovoj školi pokušavaju provesti je ozelenjavanje krova zgrade. Ideju su podržali bivši učenici ove sarajevske gimnazije, a koji se danas bave temama održivog razvoja. Trenutno je projekt u fazi pridobijanja potrebnih dozvola od strane likalih vlasti. U školi se nadaju da će ovaj projekt u što skorijem periodu biti ostvaren, s obzirom da su zeleni krovovi efikasni termoizolatori, te apsorbuju padavine i time smanjuju opterećenje na kanalizacioni sistem. Time bi se i smanjila potrošnja energije. 

Krovne površine Druge gimnazije Sarajevo planirane su za ozelenjavanje   - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Krovne površine Druge gimnazije Sarajevo planirane su za ozelenjavanje 

Energijska efikasnost

U smislu energijske efikasnosti škola ima dobre namjere, ali njihovo ispunjavanje zavisi od nadležnih institucija vlasti. Velika potvršina zgrade je zastakljena, a prozorska stolarija je posljednji put je zamijenjena nakon rata devedesetih. Korisnici ove zgrade priželjkuju novu zamjenu stolarije, za što su potrebna značajna sredstva.  

Druga gimnazija je krenula u projekt utopljavanja zgrade, u suradnji s Općinom Centar. Ovo nam je potvrdila i Jasmina Fazlić iz Općine Centar, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i druge djelatnosti.

Objekt Druge gimnazije priključen je na gradski sistem grijanja, toplane, te se u cijeloj zgradi vodi računa o ekonomičnoj potrošnji energije i resursa.

Šezdeset posto unutrašnjosti zgrade osvijetljeno je led rasvjetom, što dovodi do smanjena potrošnje elektične energije.

U zgradi se u velikoj mjeri koristi led rasvjeta  - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: U zgradi se u velikoj mjeri koristi led rasvjeta

Vannastavne aktivnosti

“Naši učenici i osoblje rado se odazivaju akcijama čišćenja. Ističem akciju “Očistimo grad za jedan dan”, u martu i aprilu 2019. godine, na izletištu Barice. Tada smo kao škola u saradnji s Gimnazijom Obala i KJKP Rad te uz podršku ASA banke, za samo jedan dan prikupili 8 tona otpada. Sa sličnim aktivnostima smo nastavili i za vrijeme online nastave, bez obzira na otežane uslove u posljednjih godinu dana. Dvije grupe učenika redovno se okupljaju subotom, te jedna grupa učenika učestvuje u čišćenju Trebevića, a druga u čišćenju parka Betanija. Takođe, učenici su sami organizirali akciju pošumljavanja Trebevića”, ističe naša sagovornica i učesnica ovih akcija. 

Prošle godine su učenici, u suradnji sa EU info centrom izradili video materijala u okviru EU sedmice održivog razvoja. 

Na samom kraju treba spomenuti da je naša sugovornica, profesorica Sejdić-Melezović zajedno sa svojim učenicima, učesnica u projektima Let’s Do It i Zasadimo milion sadnica. Ova profesorica uradila je prijedlog o uvođenju 10 sati obaveznog društveno-korisnog učenja i rada, koji je poslan Ministarstvu obrazovanja.

"Ministarstvo je odobrilo prijedlog, te je u srednje škole uvedeno društveno-korisno učenje, po uzoru na našu školu, koja je prva počela prakticirati takvu nenastavnu aktivnsot", zaključuje naša sugovornica. 

Akcija čišćenja učenika Druge gimnazije - undefined

Arhiv: Akcija čišćenja učenika Druge gimnazije

Akcija čišćenja učenika Druge gimnazije - undefined

Arhiv: Akcija čišćenja učenika Druge gimnazije

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije