Ekološke prakse u zgradi Općine Centar

0
Radiosarajevo.ba
Ekološke prakse u zgradi Općine Centar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Općina Centar

Nastavljajući naš istraživački serijal o ekološkim praksama u državnim institucijama, ispitujemo trenutno stanje u zgradi Općine Centra. Kroz razgovor sa našim sagovornicima, saznajemo kako i na koji način se vodi računa o okolišu unutar zgrade. 

Zgrada Općine Centar, koja se nalazi u samom centru grada, nosi titulu jedne od najljepših austrougarskih zgrada, koja je izgrađena davne 1906. godine. U njoj su trenutno smještene administracije ove općine, ali i Kantona Sarajevo. U zgradi se nalazi i arhiv. 

 “Već na samom početku važno je spomenuti da je Općina Centar, kao krovna institucija, pokazala snažno opredjeljenje u zaštiti okoliša, te je od 2007. godine vlasnik certifikata međunarodnog standarda upravljanja okolišem, kojeg svake godine provjerava Stručni tim ovlaštene certifikacijske kuće”, govori za portal RadioSarajevo.ba Safet Huremović, stručni savjetnik za informisanje i koordinaciju.

Općina Centar - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Općina Centar

Praksa odvojenog prikupljanja otpada u zgradi Općine Centar

Naši sugovornici tvrde da je uspostavljen sistem odlaganja otpada unutar zgrade.

Uspostavljena je mogućnost odvajanja papira, a kontejneri su smješteni u skladišnom prostoru zgrade. Naši sugovrnici smatraju da na ovaj način uposlenici Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo razvijaju svijest o odvojenom odlaganju otpada.

“Također, sav stari, otpadni papir koji nastaje unutar zgrade, odvozi se i dalje koristi za reciklažu, a takva praksa je omogućena jer je Općina Centar sklopila ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji. Uskoro se očekuje uspostava sistema za odvoz i reciklažu plastične ambalaže, s obzirom da je ovakav način planiran i predviđen, a općina je trenutno u procesu sklapanja ugovora”, dodaje Huremović.

Kada je u pitanju podsticanje alternativnih vidova prijevoza, uposlenicima je omogućen dolazak biciklom, s obzirom da zgrada posjeduje stalak za bicikla. Kako nam je rečeno, s dolaskom ljepšeg vremena, još jedan veći stalak bit će postavljen u krugu zgrade.

Energetksa efikasnost

Zgrada se grije na plin putem kotlovnice koju dijeli sa zgradom Predsjedništva BiH. Ljeti se hladi putem pojedinačih klima uređaja, koji su djelimično postavljeni. Kako bi se smanjila potrošnja energenata ljeti i zimi, pristupilo se zamjeni stolarije. Pritom se vodilo računa da prozori budu istovijetni originalnima, s obzirom da se radi o objektu koji ima historijski značaj.

Nažalost, u zgradi se ne provode sistematske mjere za reduciranje potrošnje električne energije i vode, iako se vrši sukcesivna zamjena rasvjetnih tijela LED rasvjetom.    

Instagram_MOP_Opcina Centar_02.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba : Instagram_MOP_Opcina Centar_02.jpg

Podizanje svijesti i brige o okolišu među mladima

“Općina Centar, zajedno sa svojim partnerima, opredijelila se za kontinuiranu i plansku brigu o okolišu. Velike napore ulaže u edukaciju svojih zaposlenika u zgradi, ali i u rad sa mladima i novim generacijama, koje treba osvijestiti o svim postojećim problemima, njihovim uzrocima i mogućim rješenjima”, objašnjava Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku, socijalnu zaštitu i druge djelatnosti Općine Centar.

Naša sugovornica dodaje da na području Općine Centar postoji dvanaest osnovnih škola, u kojima djeluje i radi ekološka sekcija, a od toga je sedam dobilo status “Eko škole”. Ovim statusom, škole su se opredijelile i obavezale da će u svom svakodnevnom radu i nastavnom procesu zajedno s učenicima, roditeljima  i nastavnim osobljem u svakom segmentu pokušati djelovati i unaprijediti zaštitu okoliša.

Jasmina Fazlić - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Jasmina Fazlić

Unapređenje energetske efikasnosti

Općina Centar, već godinama podržava i niz drugih projekata pored isključivo ekoloških. Iako osnovno obrazovanje nije u direktnoj nadležnosti lokalne zajednice, općina je u posljednje dvije godine stavila fokus na unapređenje energetske efikasnosti u osnovnim školama.

“U gotovo svim školama na području općine, zamijenjene su kotlovnice, čime se direktno smanjuje potrošnja osvnovnih energenata, a time i emisija štetnih materija. Sve zamijenjene kotolovnice prešle su na ekološki prihvatljiva goriva, što stvara ekološki i finansijski napredak. Od ukupno dvanaest osnovnih škola koje egzistiraju u ovoj lokalnoj zajednici, samo su tri ostale sa nerješenim sistemom kotlovnice. Upravo će te tri škole biti u fokusu djelovanja u narednom periodu. Osim toga, u većini osnovnih škola urađen je sistem utopljavanja zgrade, što je podrazumijevalo zamjenu prozora i fasade na zgradama kojima je to bilo neophodno”, ističe naša sagovornica.

Uvođenje LED rasvjete u osnovnim školama

Općina Centar svake godine iz budžeta izdvaja određeni dio sredstava, koji je potreban za izmjenu postojećih i postavljanje novih LED sijalica unutar učionica, hodnika, zbornica i sala za tjelesni odgoj osnovnih škola. Sukcesivnim uvođenjem LED rasvjete u školama, dolazi do smanjenja potrošnje električne energije, te boljih uslova za učenike.

Građani nisu dovoljno osviješteni o problemu odlaganja, razvrstavanja i reciklaže otpada, te općina zajedno s nevladinim organizacijama, raznim projektima pokušava djelovati i izgraditi svijest za buduća vremena. Otpad je uzrok raznih oboljena i zagađenja okoliša! Od pojedinaca, njihovog učešća i djelovanja, zavisi opstanak svih prirodnih bogatstava koja nam stoje na raspolaganju.

Instagram_MOP_Opcina Centar_01.jpg - undefined

Infografika: Radiosarajevo.ba : Instagram_MOP_Opcina Centar_01.jpg

Tekst je nastao u sklopu projekta Misli o prirodi, kojeg implementira CPCD, a finansira Švedska. Sadržaj  teksta ne odražava nužno stavove Centra za promociju civilnog društva i Švedske. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije