Odluka / Igle odlaze u historiju: Kontinuirani mjerači šećera uskoro u BiH

08. 05. 2019. u 12:20:00 F. Z.

Shares: 144

Peticiju da se senzori za kontinuirano mjerenje šećera kod oboljelih od dijabetesa tip 1 uvrste na listu esencijalnih lijekova u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisalo je 11.500 ljudi u Bosni i Hercegovini, a uskoro će ova inicijativa i zaživjeti.

"Čim se steknu zakonski uvjeti i ti senzori registruju kod Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci, mi ćemo pronaći način da se ta pomagala nađu na popisu te napraviti rebalans proračuna Federalnog fonda solidarnosti i učiniti ih dostupnim našim pacijentima", rekao je za Radiosarajevo.ba glasnogovornik Federalnog ministarstva zdravstva Zlatan Perišić.

A uvjeti bi se trebali steći u narednih mjesec dana što će sigurno obradovati i "olakšati" tešku borbu svim oboljelim od dijabetesa Tip 1 u Federaciji Bosne i Hercegovine. U prvom planu tu su djeca kojima je najteže u ovoj svakodnevnoj borbi protiv opake bolesti koja odnosi živote, ali važno je istaći da se inicijativa odnosi na sve oboljele od dijabetesa Tip 1.

Naime, za Radiosarajevo.ba je od roditelja djece oboljele od dijabetesa, koji su zajedno sa 25 udruženja oboljelih od ove opake bolesti pokrenuli akciju prikupljanja potpisa, potvrđeno da je jedan veliki proizvođač krenuo u proces registracije.

Trenutno se prikuplja sva potrebna papirologija i očekuje se da se sve kompletira tokom ovog mjeseca, te da se preda u Agenciju za lijekove Bosne i Hercegovine. Saznajemo da se radi o prozivođaču MedTrum, a osim u Bosni i Hercegovini oni namjeravaju svoje proizvode plasirati i u region, tačnije u Hrvatsku i Crnu Goru.

O kakvom je proizvođaču riječ? 

Riječ je o proizvođaču rtCGMS-a iz Kine (kao i POCTech). Ono što je još zanimljivo, je da se Medtrum bavi i umjetnom gušteračom, tačnije imaju i CGM kompatibilnu pumpu bez katetera (engl. patch pump). Već sada imaju pandan Medtronicovoj pumpi 640G pod nazivom Medtrum A6, a u 2019. planiraju Medtrum A7 koja će imati funkcionalnost Medtronicove 670G i vrlo je dopadljivog dizajna. Podsjetimo, 640G inzulinska pumpa (ako se nosi i senzor) štiti od hipoglikemije tako da isključi isporuku inzulina prije niskog šećera. 670G štiti još i od hiperglikemije tako da dodaje inzulin kada šećer raste.

Iza Medtruma stoji jedan od najvećih investicijskih fondova − Sequoia Capitals. Neke od kompanija koje su oni podržali su Apple, Cisco, Dropbox, Google, WhatsApp, Youtube... Više o ovom ovom proizvođaču kontinuiranih mjerača šećera pročitajte na OVOM linku, blogu posvećenom oboljelim od dijabetesa.

NEMA KOMENTARA