Poziv građanima: Snimite kratki film o doniranju organa i osvojite novčanu nagradu

F. Z.
Poziv građanima: Snimite kratki film o doniranju organa i osvojite novčanu nagradu
Foto: Admir Kuburović / Pokrenuta važna kampanja

U Sarajevu je danas prezentirana kampanja "Za život - pričaj, podrži, podijeli", u organizaciji Federalnog ministarstva zdravstva, Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije BiH i Donorske mreže u BiH.

Cilj kampanje jeste podizanje javne svijesti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja transplantacijom. Zbog toga su svi građani pozvani da snime kratki film u trajanju od jedne minute, a najbolji će biti novčano nagrađeni. Više informacija možete pronaći na stranici Federalnog ministarstva zdravstva.

Konferencija za medije održana je u Federalnom ministarstvu zdravstva, a tom prilikom novinarima su se obratili predstavnici tog ministarstva, Udruženja dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH i Donorske mreže u BiH.

"Obaveza cijelog društva je da radi na promociji kampanje doniranja organa. Zbog toga je pokrenuta kampanja 'Za život - pričaj, podrži, podijeli", te je zbog toga upućen poziv svim građanima da snime film u trajanju od jedne minute. Film može biti i animirani, kratki film. Može biti praćen glasovnim i pisanim porukama. Rok za dostavu kratkog filma je 7. juni. Najuspješniji po odluci žirija i videomaterijali koji dobiju najveći broj likeova biti nagrađeni novčanim nagradama od 1.000, 500 i 200 KM.

Glasanje završava 20. juna u 20 sati. Kampanja će biti promovirana i na brojnim fakultetima. U skladu sa zakonom organa i tkiva svi smo potencijalni donori. Da bi to zaista i bili potrebno je informisati se i sa time upoznati naše najbliže, zbog toga što upravo porodica mora dati dozvolu ljekarima. Najveći broj potencijalnih donora u bolnicima neće to postati zbog toga što se moraju zadovoljiti određeni medicinski kriteriji. Čak i kada pristanemo da budemo donori ne mora značiti da ćemo to i biti. Veće su šanse da nama treba organ, nego da na kraju budemo i donori", rekla je doktorica Olivera Tadić, stručni savjetnik u centru za transplatacijsku medicinu Federalnog ministarstva zdravstva.

"Mislim da će ovaj projekat imati dugoročne rezultate i zbog toga pozivam sve naše kreativne sugrađane da naprave kratki film i da s tim razbijemo predrasude koje još uvijek postoje. Moramo educirati građane i mi koji to radimo zaista vidimo da građani nisu dovoljno informisani. Zaista vjerujem da će ova kampanja uspjeti i da će brojni građani shvatiti šta je to doniranje ograna nakon moždane smrti.

Donorska mreža ne traži organe, mi želimo zajedničkim snagama pomoći da se razbiju predrasude i da što veći broj građana shvati šta znači doniranje organa. Većina pacijenata su dijalizni pacijenti i pozdravljam ovu kampanju i nadam se da ćemo zajednički imati dugoročne rezultate", rekla je predsjednica Donorske mreže Bosne i Hercegovine - doktorica Halima Resić.

"Želim prije svega da se zahvalim Federalnom ministarstvu zdravstva i mi pacijenti smo presretni zbog ove kampanje. Siguran sam da će ovo dati rezultate i da ćemo se pomaći sa tih 20 transplatacija godišnje. Transplatacijska medicina je jedina grana medicine koja ovisi o građanima. Najbolja spona su mediji koji mogu svojim pozitivnim pričama pomoći nama da razbijemo predrasude koje još uvijek postoje u BiH.

Nadam se da će kampanja probuditi kreativnost, naročito kod mladih ljudi. Obići ćemo fakultete u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru i nadamo se da ćemo podići svijest. Ne stavljajmo se u poziciju darivatelja, jer svima nama može zatrebati organ. Za 20 posto su veće šanse da će nam trebati organ, nego da ćemo ga dati. Nadam se da će ovo rezultirati spašavanjem ljudskih života", rekao je Tomislav Žuljević predsjednik Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika Federacije Bosne i Hercegovine.

"Prije skoro deset godina imao sam težak infarkt i to su bili dani biti ili ne biti. Život se nastavio i bilo je teško kao i brojnim ljudima u BiH. Slučajno se ukazala prilika, otišao sam na pregled u Ljubljanu i oni su mi ponudili mogućnost transpalatacije. Morao sam obaviti brojne preglede kako bi se ustanovilo da li imam uvjete za transplataciju. Kada se to završilo dobio sam predračun, sakupio novac i 22. 12. 2014. godine dobio sam srce. Bio sam na listi čekanja nekih 13 mjeseci. Već nakon 48 sati stao sam na svoje noge i od tada se moj život vratio u prvobitno stanje. Sve što sam radio prije, a potom nisam mogao, danas mogu kao i svi drugi ljudi", rekao je Adnan Fazlagić koje je transplatirano srce. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije