Putna infrastruktura u BiH ne zaslužuje epitet infrastrukture 21. vijeka

J. Ć.
Putna infrastruktura u BiH ne zaslužuje epitet infrastrukture 21. vijeka
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sedmica sigurnosti u saobraćaju

Ujedinjene nacije (UN) i WHO Svjetska zdravstvena organizacija već peti put redom provodi sedmicu sigurnosti s ciljem podizanja svijesti o ugrožavanju učesnika u saobraćaju. Ove godine UN i WHO su obilježavanje označile pod sloganom „ Ja želim sigurno putovati“ i „Spasimo živote...govorimo“

Stanje sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH je izuzetno loše, o čemu svjedoče pokazatelji od oko 300 poginulih osoba godišnje na putevima u BiH, dok saobraćajne nesreće koštaju naše društvo na godišnjem nivou više od 500 miliona eura.

„UN i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) su htjeli upozoriti na nesreće u saobraćaju svugdje u svijetu, što je povod da i mi u BiH zajedno sa studentima i studenticama upozorimo sve na pogibije koje se dešavaju u saobraćaju na prostoru BiH", rekao je profesor na Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu Osman Lindov.

Kako ističe, naša putna infrastruktura ne zavređuje da se naziva putnom infrastrukturom 21. vijeka.

"Naša putna infrastruktura je stara 30 i više godina. Na žalost, nismo bili u stanju da obnovimo naše saobraćajnice niti semaforizaciju na području Sarajeva. Prije svega, apelujem na putnu infrastrukturu. Ona mora doživjeti svoje izmjene i rekonstrukciju, odnosno da odgovara 21 stoljeću", napomenuo je Lindov.

„Svima je poznato da je stanje na putevima katastrofalno. Prema statistici 300 ljudi godišnje izgubi živote. Na žalost ono što je još više razočaravajuće i porazno jeste da su koraci ka rješavanju tog problema minimalni. Tako čekamo strategiju o sigurnosti saobraćaja već 12 godina. Čekamo i na formiranje vijeća o sigurnosti saobraćaja u Bosni i Hercegovini isto toliko. U tih 12 godina mi smo mogli spasiti veliki broj života", istaknula je Arnela Mujić, studentica Saobraćajnom fakultetu u Sarajevu

Mujić je iskoristila priliku da apelira na vlast i sve relevantne institucije koje mogu nešto da urade kako bi se počelo s rješavanjem ovog problema.

"Također apelujemo i na građane kao pojedince da daju svoj doprinos da što više poštuju saobraćaje propise , jer svi smo mi učesnici u saobraćaju i ujedno svi i ugroženi u saobraćaju", dodala je.

Nama još ostaje da se pitamo, koliko još trebamo čekati da se započne proces sistemskog upravljanja i ozbiljnog djelovanjana problematici sigurnosti saobraćaja na putevima BiH...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije