Hronika užasa: Najveće avionske nesreće u BiH

J. M.
Hronika užasa: Najveće avionske nesreće u BiH
/ Novinski izvještaj o tragičnoj pogibiji Džemala Bijedića 1977. godine (printscreen)
Tragedija koja se u subotu desila u blizini Mostara, kada je pet osoba poginulo u padu aviona, otvorila je pitanje sigurnosti iznad bh. neba.

Ako krenemo u analizu najvećih avionskih nesreća uočljivo je da je BiH jedna od rijetkih zemalja iznad kojih se nikad nije desio pad velikog putničkog vazduhoplova.

Dvije nesreće s najviše stradalih odnose se na padove aviona s visokim političkim funkcionerima.

Epitet najgore nesreće nosi pad aviona Beechcraft Super King Air 200 u blizini Mostara 26. februara 2004. godine. Poginulo je devet osoba uključujući tadašnjeg makedonskog predsjednika Borisa Trajkovskog.

Druga najveća nesreća je pogibija osam osoba, među kojima je bio i tadašnji predsjednik Vlade SFRJ Džemal Bijedić, kada je avion Learjet 25 udario u vrh brda Inač na planini Lisin iznad Kreševa 18. januara 1977.

U hronici užasa slijedi nekoliko događaja iz rata. Tu spada rušenje ukrajinskog Antonova AN-26 u blizini Bihaća (sedam poginulih osoba) 31. jula 1994. godina, potom obaranje transportnog Aeritalia G.222 s humanitarnom pomoći za Sarajevo u blizini Konjica 3. septembra 1992. (četvero poginulih).

Na popisu najvećih nesreća nalazi se i jedan događaj iz Drugog svjetskog rata. Avion Junkers JU.52/3m srušio se iz neobjašnjivih razloga iznad Prnjavora 10. januara 1945. i odveo u smrt sedam njemačkih vojnika.

Nezaobilazna je i nesreća u Banjoj Luci 20. maja 2012. godine kada je u padu Cessne 182 s padobrancima poginulo pet osoba.

A prva zabilježena avionska nesreća u BiH? Desila se 30. septembra 1938. godina. Desetak kilometara od piste u Rajlovcu srušio se De Havilland DH.60 Moth u kojem su poginule dvije osobe, među kojima je bio i oficir jugoslovenske vojske D. Isajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije