Na pomolu rješenje: Biblioteka bi se mogla vratiti u prostorije Vijećnice?

S. H.
Na pomolu rješenje: Biblioteka bi se mogla vratiti u prostorije Vijećnice?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vijećnica

Ni pet godina nakon što je otvorena obnovljena sarajevska Vijećnica, u njene prostorije nije se vratila Nacionalna i univerzitetska biblioteka koja je u zgradi pseudo-maurskog stila bila smještena prije nego što je spaljen jedan od simbola grada.

Mladi su u Vijećnici učili i zaljubljivali se, na čitaonicu se čekao red

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka rekao je za Radiosarajevo.ba kako trenutno traže trajno rješenje smještaja i finansiranja NUB-a, te kako imaju želju da se njihovo pitanje riješi.

Na naš upit da li će se biblioteka vratiti u prostorije Vijećnice, Skaka je istakao da se analiziraju sve mogućnosti pa i ta.

Više informacija bit će poznato tokom ovog mjeseca.

Čitaonica u Vijećnici - undefined

Čitaonica u Vijećnici

Direktor NUB-a BiH Ismet Ovčina rekao je za Radiosarajevo.ba kako postoji komunikacija između NUB-a i strana zainteresiranih za rješenje ovog problema.

Konkretnijih informacija nam nije mogao dati.

"Mi vjerujemo da ćemo se jednog dana vratiti u Vijećnicu", rekao je Ovčina.

Podsjećamo, u Vijećnici se danas ne nalaze ni čitaonica ni biblioteka iako su iz Europske unije namijenili novac (oko 9 miliona eura) baš za njenu obnovu, te kao jedan od uvjeta za donaciju naveli da u njoj mora ostati biblioteka.

Sarajevo i Beč složni: Narodna čitaona, Vijećnica je naša!

Neformalna politička organizacija Jedan grad, jedna borba u decembru 2016. godine je pokrenula inicijativu Narodna čitaona: Vijećnica je naša! s ciljem da zaustavi nezakonitu preobrazbu nekadašnje zgrade Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine u komercijalizirani prostor koji će zauvijek biti otuđen od onih kojima pripada – građana i građanki Sarajeva i cijele BiH.  

narodna_citaonica_vijecnica_dobre_kote_fb6.jpg - undefined

Čitanje ispred Vijećnice

Osim što je u njoj danas smještena Gradska uprava, u Vijećnici se održavaju izložbe, koncerti, te se prostor Vijećnice iznajmljuje za potrebe photoshootinga, kao i za održavanje vjenčanja.

Da je zgradu Vijećnice uzurpirala Gradska uprava Grada Sarajeva smatraju i u NUB-u u kojem neprestano rade na tome da se biblioteka vrati u zgradu Vijećnice.

Kako su ranije naveli za naš portal, prema svim validnim dokumentima (ZK izvadak) jedino je Nacionalna i univerzitetska biblioteka Bosne i Hercegovine legalni korisnik tog objekta.

Spor između ove dvije institucije traje već 23godine. Istražujući digitalnu arhivu INFOBIRO-a voditelj Dragan Golubović  pisao je da je u katastru zabilježeno da je vlasnik Vijećnice – država Bosna i Hercegovina, a korisnik Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

Već ranije smo prenijeli njegov tekst u kojem se navodi da Grad Sarajevo svoje pravo na smještaj u obnovljenoj zgradi Vijećnice crpi iz činjenice da su oni imali pravo korištenja prije nego je ono dodjeljeno NUB a to se dogodilo 1958. godine.

Među podacima koji se navode u tekstu stoji da je Gradsko vijeće Grada Sarajeva na sjednici održanoj 31. januara 2002. godine "pokrenulo inicijativu za rješavanje imovinsko-pravnih odnosa u vezi prava raspolaganja Gradskom kućom Vijećnicom na Grad Sarajevo“. Inicijativa je upućena prema Vladi Kantona Sarajevo. Oko pitanja ko će biti korisnik Vijećnice. upleteni su: Vijeće Ministara, NUB BIH, Gradska uprava Sarajevo, Ministarstvo prave BiH, Pravobranilaštvo BiH i Pravobranilaštvo grada Sarajevo. Kada se podvuče crta, niko od nadležnih institucija nije odlučio da je grad Sarajevo dobio pravo smještaja u Vijećnici i pravo da upravlja njezinom rekonstrukcijom. Međutim, čitajući pronađene članke, jasno je da se Grad nametnuo kao autoritet u ovom slučaju.

U martu 2006.godine, tadašnja gradonačelnica Sarajeva Semiha Borovac potpisala je Ugovor o otvaranju donatorskih/namjenskih računa u UPI Banci u svrhu obnove Vijećnice, a u februaru 2007.godine Semiha Borovac je u ime Grada Sarajeva potpisala Ugovor o izgradnji projektne dokumentacije za obnovu Vijećnice, stoji u tekstu.

U vrijeme kad se zahtjev grada Sarajeva nalazi pred Vladom Kantona, tadašnji ministar kulture i sporta u Vladi Kantona Ivica Šarić, u tekstu koji je objavljen u Ljiljanu (19. 9. 2003.) smatra „da bi u Vijećnici trebala da bude smještena Nacionalna biblioteka, te da Vijećnica treba da bude namijenjena za određene protokole i kulturna dešavanja“. Ministar Šarić u istom tekstu je izrekao važnu tvrdnju da renoviranje Vijećnice uvjetuje i njenu daljnju primjenu i da Europska komisija kao jedan od donatora uvjetuje da u Vijećnici ostane biblioteka.

Podsjetimo, u noći sa 25. na 26. august vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Barbari su pucali u knjige: 26 godina od spaljivanja Vijećnice

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 18 godine sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru… Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Vijećnica je otvorena 2014. godine - na Dan pobjede nad fašizmom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije