Simbol susreta civilizacija: Prošetajmo ponosnom sarajevskom ljepoticom!

Radiosarajevo.ba
Simbol susreta civilizacija: Prošetajmo ponosnom sarajevskom ljepoticom!
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Vijećnica
Malo je u Evropi ovakvih zgrada koje su simbol susreta civilizacija, a da ujedno sintetiziraju historiju cijele zemlje i grada.

Gradska vijećnica koja se nalazi u Sarajevu nedaleko od Baščaršije na Mustaj-pašinom mejdanu, predstavlja najljepši i najreprezentativniji objekt iz perioda Austro-Ggarske građen u pseudomaurskom stilu.

Burna historija i njena ljepota što ostavlja bez daha svakoga ko zaviri u unutrašnjost, intenzitet boja i mozaika na zidovima, na desetine lukova, aula natkrivena staklenim mozaikom, te centralno kameno stepenište po čemu ovo zdanje mnogi svrstavaju među najljepše na Balkanu, naprosto je čine nezaobilaznom lokacijom turistima.

Fotoreporter portala Radiosarajevo.ba obišao je sarajevsku ljepoticu, a okom kamere zabilježio je i originalnu sudnicu Haškog tribunala koju je MKSJ donirao gradu Sarajevu.

Uživate u fotografijama... 

 

Podsjetimo, u noći sa 25. na 26. august vatrena stihija progutala je dva miliona knjiga i 300 rukopisa neprocjenjive vrijednosti. Sarajevska Vijećnica, najljepši i najreprezentativniji objekat iz austrougarskog perioda, izgorjela je do temelja. Plamen je za nekoliko sati progutao nacionalno blago Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, koje je brižno čuvano, obrađivano i koje je građanima bilo dostupno blizu pola stoljeća.

Vijećnica je bila simbol grada Sarajeva, dokaz isprepletenosti tradicija i kultura.

Za vrijeme opsade Sarajeva Vijećnica je bila više puta granatirana. Pokušavale su je uništiti snage JNA, a zatim i snage Vojske Republike Srpske. Prije 18 godine sarajevska biblioteka je bombardovana i u plamenu je uništen skoro cijeli fond.

Vatrogasci su bezuspješno pokušavali ugasiti vatru… Oni najhrabriji provlačili su se između granata, metaka, uskakali u vatrenu stihiju i pokušavali spasiti barem mali djelić nacionalnog blaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije