Hoće li Vlada Federacije BiH olakšati "borbu" djece oboljele od dijabetesa

F. Z.
Hoće li Vlada Federacije BiH olakšati "borbu" djece oboljele od dijabetesa
Foto: Promo / Danas je Svjetski dan dijabetesa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine zasjedat će danas, a na dnevnom redu bit će i inicijativa zastupnice SBB-a, Faike Mujanovića-Glamočanin.

Naime, Mujanović-Glamočanin pokrenula je inicijativu nakon što je 11.500 ljudi potpisalo peticiju da se senzori za kontinuirano mjerenje šećera kod oboljelih od dijabetesa tip 1 uvrste na listu esencijalnih lijekova u Federaciji Bosne i Hercegovine.

To bi prije svega "olakšalo" život djeci oboljeloj od ove opake bolesti. Kontinuirani mjerači šećera, tačnije senzori koji mjere šećer u svakom trenutku, dok roditelji mogu pratiti nivo šećera u krvi u svakom trenutku na svojim mobilnim telefonima, važni su prije svega kako bi se izbjegla hipoglikemijska koma. Stanje koje je vrlo opasno, posebno za djecu.

Prije Faike Mujanović-Glamočanin inicijativu je podnosila Alma Kratina, zastupnica Demokratske fronte u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine.

"To bi doprinijelo očuvanju zdravlja i olakšanju zdravstvenih problema djece. Međutim lijek još uvijek registrovan. Firma koja je uvoznik treba da registruje lijek u Državnoj agenciji za lijekove. Onog trenutka kada se registruje onda se moraju obezbijediti i sredstva. Vjerujemo da se mogu obezbijediti tako što će se vremenom zamijeniti trakice za mjerenje šećera i tako će se osigurati sredstva iz budžeta za kontinuirane mjerače šećera. Mislim da ima osnova i da bi se ta sredstva mogla obezbijediti. Bolest bi bilo daleko bolje kontrolisana i djeci bi bilo mnogo lakše", kaže Kratina za Radiosarajevo.ba.

Ističe kako nije previše optimistična današnjim ishodom sjedince Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, prije svega zbog toga što lijek još uvijek nije registrovan u BiH. Da bi lijek bio registrovan, proizvođač ili dobavljač moraju poslati zahtjev Agenciji za lijekove Bosne i Hercegovine.

Inicijativa je otišla direktno na Vladu Federacije BiH, a s obzirom na to da je mnogo roditelja i oboljelih od dijabtetesa Tip 1 u Federaciji Bosne i Hercegovine potpisalo peticiju, borba će se nastaviti bez obzira na današnju odluku.

Danas je Svjetski dan dijabetesa - undefined

Dijabetes Tip 1 je neizlječiva bolest koja je prisutna čitav život, a Kratina upozorava da su kod djece u razvoju česte noćne hipoglikemije koje često mogu dovesti do komatoznog stanja, a samim tim i do smrti. Djeca oboljela od dijabetesa tip 1 moraju se deset puta dnevno ubosti u prst kako bi izmjerila šećer, dok to s kontinuiranim mjeračima šećera ne bi bilo potrebno. To je 3650 puta godišnje. Puno, ne samo za djecu i bebe.

"Vlada Federacije BiH može uvrstiti lijek, iako on nije registrovan. Agencija za lijekove je najavila da će on biti registrovan čim se uputi zahtjev za registraciju. Imate više farmaceutskih kuća koje se bave proizvodnjoom ovog senzora i tu zaista neće biti problema", ističe Kratina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije